Waarom zou ik eigenlijk ontkalken?

In België varieert de hardheid van  het leidingwater tussen de 10 en de 60 franse graden. Dat wil zeggen dat per kubieke meter water dat we verbruiken, er 100 a 600gr kalk aanwezig is.

Het grootste deel van die kalk zal via de kraan en afvoer worden meegevoerd. Kalk zal zich pas afzetten als het in contact komt met metaal, als het water verwarmd wordt of als restant als het water opdroogt. Kalk kan dan leidingen, sproeikoppen, kranen, doorstromers, boilers,… doen verstoppen of als restant achterblijven op je inox, glas,… Denk maar aan de vaat, inox elementen in keuken, douchekraan maar ook douchescherm.

Een modaal huisgezin verbruikt ongeveer 150 kubiek per jaar. Als uw waterhardheid dan 35 franse graden is (350gr/kubiek) komt dit neer op 52,5kg per jaar kalk. Zelfs bij een lage afzettingscoefficient van 5% zal 2,6kg zich ergens afzetten.  Meestal is dit eerst op de verwarmingselementen. Daarom verstoppen sproeikoppen van branders , doorstromers, koffiezet, waterkoker,..vrij vlug. Deze moeten dan door uw loodgieter worden kalkvrij gemaakt of worden vervangen wat toch een kost met zich meebrengt.

Maar ook bijvoorbeeld in een vaatwasser zit tegenwoordig een ontkalkingssysteem op basis van zout.  Vaatwaspillen zijn dan ook nog eens duur  omdat ze ook grotendeels ontkalken. Overal Calgonit of anti- kalkprodukt  ingieten is ook maar een kleine pleister op een grote wonde en kost ook weer “ weggegoten” centen.

Ja, dit is ongeveer wel wat we al kenden van een waterontharder. Maar er zijn nog een tal van voordelen. Geen rechtsreeks voelbare voordelen zoals hierboven maar toch die na een periode duidelijke verschillen maken:

Tot 50% minder verbruik van zepen: niet alleen voor vaat, maar ook voor lichaam ( shampoo, lotions, crèmes,…). De eerste solventen (chemisch middel) binden zich met kalk en gaan de zeep niet doen schuimen. Daardoor  zal bij ontkalkt water het schuim onmiddellijk tevoorschijn komen en in overvloed aanwezig zijn. Het draagt bij tot uw zeepverbruik maar laat ons ook toe puur natuurlijke zepen te gebruiken wat terug gezonder is voor u maar ook voor het milieu.

Bij kalkrijk water vebruiken we dus nogal wat shampoo en douchgels. Deze gaan zich afzetten op onze huid en kunnen nogal wat voor uitdroging van onze huid zorgen waar we dan terug een zalfje voor hebben.  Ik pak het probleem echter liever aan bij zijn oorzaak ipv er terug een oplossing voor te zoeken.

Sinds kort is er een studie uit de universiteit van Cambridge vrijgekomen waar ze zwart op wit bewijzen dat een waterontharder de ziekte “ psoriasis “ (huidziekte) tot 70% en meer kan verminderen.

In Ronse (waterhardheid van 55 franse graden en meer) is bewezen dat het  exceem op de rug van pasgeboren baby’s veroorzaakt wordt door kalkrijk water.

Als je de kostprijs per jaar dan eens uitrekend in functie van verstoppingen (ontkalken boiler, doorstromer stuk, enz.), meerkost produkten (anti-kalk, onderhoudsprodukten, mijn huid, mijn gezondheid) en de lage kost van een waterontharder (hier vanaf 1175 euro) mag de vraag eigenlijk als volgt worden gesteld:

Waarom zou ik eigenlijk niet ontkalken?

Vragen of meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.