Plaatsing van een waterontkalker in een ouder huis

Zijn er dingen waarop je moet letten bij het plaatsen van een waterontkalker in een ouder huis?

Vuil in de leidingen

Bij het openen van de leidingen komt er water uit. Dat water wordt dan vervangen door lucht wanneer er terug water op de leidingen wordt gezet. Dit zorgt voor drukverschillen waardoor er loszittende delen (vuil, ijzer, kalkafzetting) in vaste vorm vrijkomen. Deze delen kunnen tot verstoppingen leiden. Dit bv. in de kraan, boiler, … maar ook in de ontharder.

Het huisje waar de vlotter zit in de ontharder is daar week aan. Dit kan verstoppen. Met als gevolg dat de spoeling blijft hangen bij de fase water naar de pekelbak sturen, en de pekelbak overloopt.

We vermijden dit door: voor we de ontharder van by-pass naar service zetten is het zeker aan te raden de leidingen te spoelen. Daarbij zal je bruin water zien. Doe dit alleen op het koude water. Op warm water zou je het bruine water in de boiler steken. Na de spoeling kan je de ontharder langzaam opendraaien op service en de indienststellingsfase laten beginnen.

Opmerking

Wat we hier zeker nog eens willen aanstippen: bestaande kalk die al in de leidingen opgehoopt zit, zal niet verdwijnen met het plaatsen van een ontkalker! De ontkalker zal wel verhinderen dat er nog meer kalk wordt afgezet.

 

Vragen of meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.