Veel gestelde vragen

Hier beantwoorden we zoveel mogelijk vragen in verband met water, waterontharding, kalk en kalkaanslag. Heeft u een vraag waarop u geen antwoord vindt of zoekt u meer informatie? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Populaire vragen

Vragen volgens categorie

Recente vragen

Met tal van verdelers, producenten en verschillende toestellen is het moeilijk om een ideale waterontharder te kiezen. Waar let u best op om een juiste beslissing te maken? Enkele tips: 1. De eerste waterontharders kwamen een kleine 30 jaar geleden op de markt. Deze toestellen worden nog steeds gemaakt en verkocht. Maar, ook in de…

lees verder

Bacteriën zijn eigenlijk legio aanwezig in ons water, maar we moeten een onderscheid maken tussen de bacteriën die het menselijk lichaam nodig heeft en schadelijke bacteriën, die de gezondheid kunnen bedreigen. Vooral stilstaand water is een goed leefmilieu voor slechte bacteriën. Daarom is het belangrijk dat het toestel zich regelmatig spoelt. Wanneer u op reis gaat…

lees verder

Traditionele toestellen ontharden tot een 8 a 15  franse graden. Dat wil zeggen dat er 80 a 150 gram kalk per 100 liter in het water aanwezig blijft. Onder de 15 franse graden praten we dus van zacht water en dat zal je dus ook voelen. Maar het is wel zo dat die 150 gram…

lees verder

Een waterontharder verbruikt water en zout om zijn harsen te spoelen. Hierdoor stijgt uw waterverbruik en komt er  zout water in het milieu terecht. Niet bepaald een goed ecologisch uitgangspunt. Maar laten we dit eens meer in detail bekijken. Delta waterontharders hebben momenteel het laagste zout- en waterverbruik. Afhankelijk van de regio mag u op…

lees verder

De zoutbak beschikt over 3 beveiligingen die het risico op het overlopen van de zoutbak tot een minimum reduceren. Ten eerste is er de volumetrische afsluiting. Dit wil zeggen dat tijdens de onthardingsfase geen druk staat op de leiding naar de pekelklep en pekeltank. In deze pekelklep is een dubbele dichtingsring voorzien die de toevoer…

lees verder

Waterhardheid moet kunnen gemeten worden. Hiervoor zijn historisch verschillende systemen uitgewerkt. Deze meeteenheden geven de concentratie calcium en magnesium aan voor een bepaalde hoeveelheid water. In België zal u voornamelijk Franse graden (°F) tegenkomen. Nederland gebruikt Duitse graden (°D). 1 Franse graad staat voor 1 miligram calciumcarbonaat (CaCO3) per 100 mililiter water,  1F° = 1…

lees verder

In een waterontharder zitten negatief geladen chemische harsen (kleine resine bolletjes). Deze binden de positief geladen kalkdeeltjes (Ca+) aan zich. De kwaliteit van de harsen kan wel verschillen. Het beste is dat de harsen gemaakt worden door een erkend chemiebedrijf. De harsen van Delta Waterontharders worden gemaakt door Bayer, die zijn daar ook gepatenteerd. Bij…

lees verder

Een onderzoek van de Vlaamse Milieu Maatschappij Waterregulator bracht enkele verrassende conclusies. Lees een artikel over het onderzoek op de website van express.be (link opent in nieuw venster). Dit zijn de eigenlijke onderzoeksresultaten (pdf, website VMM).  

lees verder

Een waterontharder haalt kalk uit je water door het water langs harsen te laten lopen. Deze harsen nemen de kalk op. Eens deze harsen verzadigd zijn, worden ze gespoeld met zout water (pekel). De harsen laten de kalk los in de pekel en de spoeling wordt afgevoerd naar de riolering. Hierna worden de harsen nog…

lees verder

Je hebt natuurlijk veel soorten flessenwater, kijk maar eens in de supermarkt hoeveel merken er in de rekken staan. Is een duurdere soort beter dan een goedkopere? Er zit verschil op maar wat beter of slechter is, is nog niet bewezen en hangt grotendeels af van smaken en samenstelling. En dit laatste is wijd verspreid….

lees verder
...45678...