Waar je waterontharder installeren? (deel 3)

Dit is het derde deel in de reeks welke waterontharder kopen.

Een waterontharder wordt meestal geplaatst waar de waterleiding het huis binnenkomt, vlak na de watermeter. Op deze locatie moet voldoende plaats zijn voor het toestel. Er moet ook een afvoer beschikbaar zijn. Waar je waterontharder installeren bepaalt dus mee de keuze van je toestel.

Beschikbare ruimte

Sommige waterontharders zijn 2 tot 3 maal zo groot als andere. Kleiner is altijd beter omdat je woon- of opslagruimte verliest. Maar de grotere toestellen zijn ook de oudere terwijl de kleinere toestellen de geoptimaliseerde waterontharders zijn. Dus, kleiner in de wereld van waterontharders is beter. Sommige waterontharders passen simpelweg niet in de ruimte die je beschikbaar hebt. Hou hier dus rekening mee.

Delta waterontharders hebben 2 extra troeven.

  • Een aantal delta modellen bestaan uit 2 delen: de harsfles met klep en een aparte zoutbak. Dit laat flexibele opstelling toe waarbij bv de onthardingsmodule aan de muur wordt bevestigd terwijl de zoutbak er onder op de grond staat. Dit is ook extra handig om zout bij te vullen.
Waterontharder installeren met zoutreservoir op de grond
De modules bovenaan de muur van een kelder, de zoutbak op de grond.
  • Delta toestellen zijn ontworpen om zeer compact te zijn. Zo is de delta simplex compact het kleinste toestel op de markt, perfect voor plaatsen waar de ruimte zeer beperkt is zoals bv een flat. Past de delta simplex compact niet, dan past geen enkel toestel.
Waterontharder installeren in een keukenkast
Waterontharder installeren in een keukenkast, delta simplex compact: het meest compacte toestel op de markt.

Afvoer

Waterontharders lozen het spoelwater in een afvoer. Er moet dus een afvoer beschikbaar zijn. Als de afvoer dicht bij de plaats van installatie is, verloopt de installatie makkelijker en sneller. Waterontharders kunnen het spoelwater tot een zekere hoogte omhoog stuwen.  Zo kan je bijvoorbeeld de afvoer rond een deur laten lopen.

Nog een korte opmerking hierbij. Er is een toestel op de markt dat men een magnetische waterontkalker noemt en dat geen afvoer nodig heeft. Het zou werken door een magnetisch veld te creëren in de leidingen waardoor de kalk zich minder afzet in je leidingen en toestellen. Er is een relatie tussen magnetisme en kalk maar de werking van dit soort magnetische waterontkalkers blijft volledig onbewezen.

Elektriciteit

Wil je een waterontharder installeren die elektriciteit verbruikt (voor oa sturing), dan zal je een stopcontact nodig hebben op die locatie. Delta toestellen werken volledig mechanisch en hebben dus geen stopcontact nodig.

Opmerkingen

  • Pas op bij het uitmeten dat je de ruimte die koppelslangen en bypass in beslag nemen, meerekent.
  • Wil je in oude huizen een waterontharder installeren, weet dan dat de bestaande kalkaanslag in je leidingen bijna niet zal verdwijnen. De waterontharder zal wel nieuwe kalkaanslag verhinderen.

Waar je waterontharder installeren, besluit

De ruimte die je beschikbaar hebt en de locatie van een afvoer kunnen de keuze voor een waterontharder beïnvloeden. Weet ook dat grotere ontharders vaak van een oudere generatie zijn en dat de hydraulische toestellen meer en meer marktaandeel winnen.

Lees deel 4 in deze reeks: Volumetrische of tijdsgestuurde waterverzachter.

Vragen of meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.