Wat is een volumetrische waterverzachter?

Een volumetrische waterverzachter regenereert op basis van het volume water dat verwerkt werd. Om dit duidelijk te maken, leggen we eerst uit wat een regeneratie is en hoe een waterverzachter werkt.

Werking van een waterverzachter

Waterverzachters halen kalk uit je water. Ze doen dit door het water over harsen te laten lopen. Deze harsen binden de kalk aan zich. De negatief geladen harsen binden de positief geladen kalkdeeltjes. Het water loopt door zonder kalk.

Harsen kunnen een bepaalde hoeveelheid kalk binden. Daarna zijn ze verzadigd en nemen ze geen kalk meer op. Verzadigde harsen worden gespoeld met zout water zodat ze de kalk loslaten. Deze spoeling van zout water en kalk wordt dan door de waterverzachter naar de riolering afgevoerd.

Dit proces noemt de regeneratie van een waterverzachter. Eens de harsen geregenereerd zijn, kunnen ze terug kalk uit je water halen.

Sturing

Maar, hoe weet een waterverzachter wanneer de harsen verzadigd zijn en een regeneratie nodig is? De sturing geeft dit aan. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Sturing op basis van tijd.
  • Sturing op basis van volume.
  • Gemengde sturing op basis van tijd en volume.

Opmerking: in een ander artikel leggen we de voor- en nadelen van de verschillende sturingen uitgebreid uit.

Volumetrische waterverzachter

Een sturing op basis van volume (volumetrische sturing) betekent dat het toestel het verwerkte volume water bijhoudt. Het toestel weet

  • de waterhardheid of hoeveel kalk er in het water zit.
  • hoeveel water het kan verwerken.
  • het volume water dat het reeds verwerkt heeft.

Op basis van deze gegevens weet het toestel wanneer een regeneratie nodig is. Eenvoudig gezegd is een volumetrische waterverzachter dus een toestel dat regenereert om de X aantal liter. Ons merk, delta waterontkalkers, is 100% volumetrisch. Elk merk heeft zijn eigen type sturing.

Delta toestellen zijn 100% volumetrische waterverzachters
Delta toestellen zijn 100% volumetrische waterverzachters

Bekijk hier onze waterontkalkers voor huishoudelijk gebruik.

Vragen of meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.