Wat is een waterontharder zonder stroom of hydraulische waterontharder?

Een waterontharder zonder stroom is niet hetzelfde als hydraulische waterontharder. In dagelijks gebruik worden beide termen foutief door elkaar gebruik. Het gevolg is verwarring. We leggen het verschil hier helder uit.

Hydrauliek

Wat is hydrauliek? Een definitie:

Hydrauliek is een aandrijftechniek die gebruikmaakt van vloeistof, de hydraulische vloeistof, onder (hoge) druk. Het is een onderdeel van de werktuigbouwkunde.

wikipedia

Als we dit toepassen op waterontharders kunnen we zeggen: “een hydraulische waterontharder wordt aangedreven door de druk op de waterleiding”.

Sturing en regeneratie

Maar wat moet aangedreven worden? De sturing en de regeneratie. Een regeneratie is een spoeling van de harsen met zout water en het afvoeren van de spoeling. Sturing is een onderdeel dat bepaalt wanneer een regeneratie nodig is.

Een waterontharder heeft ofwel een elektronische ofwel een hydraulisch aangedreven sturing. Een hydraulische sturing baseert zich enkel op het volume verwerkt water. Een elektronische sturing daarentegen houdt rekening met de tijd (ze stellen de regeneratie uit tot ’s nachts) en meestal ook met het volume verwerkt water.

hydraulische waterontharder
Hydraulische vs elektrische waterontharder

Grofweg omvat een regeneratie het opzuigen, vullen en afvoeren van pekelwater. Veel waterontharders gebruiken hydrauliek om dit uit te voeren. Kleppen, zuigers en schijven aangedreven door waterdruk. Andere waterontharders gebruiken elektrische pompen en dergelijke.

Dus, zowel de sturing als de regeneratie kunnen hydraulisch of elektrisch zijn.

Wat is een hydraulische waterontharder?

Technisch gezien is een hydraulische waterontharder een toestel dat deels of volledig aangedreven wordt door waterdruk. Omdat sommige toestellen een elektronische stuurklep hebben en een hydraulisch aangedreven regeneratie zijn ze technisch gezien hydraulische waterontharders.

Maar, in dagelijks gebruik, worden enkel toestellen met hydraulische klep en regeneratie aangeduid als hydraulische ontharders. Ook al is dit niet volledig correct.

Wat is een waterontharder zonder stroom?

waterontharder zonder stroom

Dit zijn toestellen die volledig hydraulisch zijn, zonder elektrische componenten. Zowel de sturing als de regeneratie werken op waterdruk. Sommige mensen noemen dit ook mechanische waterontharders.

Wat is een elektrische waterontharder?

Om volledig te zijn voegen we deze er ook nog aan toe. Een elektrische waterontharder is een toestel met een elektronische stuurklep. Deze toestellen hebben vaak maar niet altijd een hydraulisch aangedreven regeneratie.

Opmerking: Soms hoor je over elektrische of magnetische waterontharders. Dit zijn kleine apparaten op de waterleiding die het water ‘magnetiseren’. Maar, er is geen enkel bewijs dat deze toestellen werken. Ze verdienen de naam waterontharder niet. De grootste aantrekkingskracht die ze hebben is de lage prijs in vergelijking met echte waterontharders.

Opmerking: De combinatie hydraulische sturing + elektrisch aangedreven regeneratie bestaat niet. Geen enkel toestel heeft dit.

Besluit

Een hydraulische waterontharder wordt deels of volledig door waterdruk aangedreven. Een waterontharder zonder stroom daarentegen is 100% hydraulisch. Er zijn geen elektrische componenten. Alle waterontharders zonder elektriciteit zijn hydraulisch maar niet alle hydraulische waterontharders hebben geen elektriciteit.

Welke is beter? Dat mag je zelf beslissen. We schreven een artikel om ons standpunt te verduidelijken: hydraulisch vs elektrisch.

Delta waterontkalkers, het merk dat wij verdelen, zijn 100% hydraulisch aangedreven. Ze hebben geen elektrische componenten. Bekijk onze delta waterontharders voor thuis.

Vragen of meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.