Over het verschil tussen een simplex en een duplex, een vraag van een klant.

Beste Pieter,

Ik heb hier wat navraag gedaan en in onze gemeente zou de hardheid ts de 30 en 35 franse graden liggen. Met een verbruik van 180-200 m³ per jaar, zijn we dan niet beter af met een duplex? De harsvaten van 3,3l, zullen deze niet alle dagen gespoeld moeten worden? Voor de toestellen met grotere harsvaten 15 tot 20l lees ik dat zij met 1 maal spoelen per week toekomen. Is dit dan niet beter als je vrij veel water verbruikt en als je veel franse graden moet overbruggen? Ik vind veel info rond de voordelen van mechanische tov eletrische toestellen, maar is er dan geen enkel nadeel aan verbonden? Geven uw toestellen een melding als het zout dient bijgevuld te worden?

Vriendelijke groeten,

Gert

Antwoord:

Beste Gert;

Met een duplex unit onthard ik continu 3 kubiek per uur en is momenteel het meest evolutieve in zijn soort ( wel concurrenten maar die hebben geen hardheidsinstelling wat toch belangrijk is bijv. Gemeente Ronse: 60 franse graden, Tesselt: 17 franse graden ). Door de dubbele harstank geeft hij je 24/24 u zacht water.

Bij een dagelijkse spoeling heb je minder kans op bacteriegroei.

Bij een simplex is de piekcapaciteit voor uw hardheid  4 volledig openstaande kranen. Gaat er een 5de open dan zal hij u minder zacht water geven want je moet ook weten dat de delta tot 0,3 franse graden onthard ( men spreekt van zacht water onder de 15 franse graden). Wij hebben ook een resthardheidsinstelling die invloed heeft op zijn spoelbeurten. Bij een duplex zijn dat 8 openstaande kranen, behalve tijdens de spoeling.

Voor uw situatie is een simplex dus wel krap maar nogmaals hij haalt 1,5 kubiek per uur wat toch gezinnen onthard tot 6 personen.

Bij 30 franse graden spoelt hij om de 600L, dus voor uw situatie 300 keer per jaar en dus bijna elke dag. Maar de spoeling duurt maar exact 15 minuten.

U moet goed en weloverwogen vergelijken:

Een regeneratie ( de zogezegde spoeling, maar onder spoeling verstaan we soms alleen het spoelen met water) is het opzuigen van pekelwater en spoelen met water; dus niet zo’n  een ingewikkeld proces.

Elektrische waterontharders komen toe met in uw situatie ( 180 m³) zeg maar 2 spoelingen per week ( 3,5 dagen) maar ontharden tot een 8 à 13 franse graden ( afhankelijk van welk toestel ). Als er 13 franse graden mag blijven inzitten dan mag ik mijn resthardheid op  1/2 zetten en kom ik toe met ongeveer 160 spoelingen ( om de 2,5 dagen ).

Ook is de duurtijd van de spoelingen veel langer ( 1 à 1,5 u ) waardoor de regeneratie dan moeten uitstellen tot ’s nachts anders heeft hij je 1u hard water. Door het uitstel  zal hij altijd veel te vroeg spoelen ( voor het maximum is bereikt, want dat kan de volgende dag al zijn ) waardoor u terug meer zout- en spoelwaterverbruik hebt. Delta zit daar momenteel de laagste.

Het harsvat is 20 L maar als ik dat destijds eens openmaakte merkte ik toch dat de fles maar voor 65% was gevuld en zelfs minder. Alle ruimte moet opgevuld worden met pekelwater ( vandaar soms het gigantisch zoutverbruik en verplichtte zoutafname in functie van garantie= wanpraktijken ). Daar de harsen los in de fles zaten kwamen ze bij de spoeling in botsing met mekaar, ze braken en vormden onderaan een koek. Men praatte dan weleens over drukverlies op de leiding. Normaal want de druk werd door de gebroken, gekoekte harsen serieus verminderd .

De harsen bepalen alles: vooral de kwaliteit, de homogeniteit, gecompresseerd tussen filters, de grootte bepalen uw uitwisselingscapaciteit, de resthardheid in uw water maar ook het verbruik van zout en spoelwater. Het kleinste industrieele Delta toestel heeft een harsinhoud van 12 L en onthard 6,5 m³ per uur wat overeenkomt met 4  3-persoons appartementen of een middelmatige carwash. Dus je kan alleen volume harsen vergelijken als dit over dezelfde harsen gaat. De harsen van het Delta toestel zijn gepatenteerd bij Bayer en hebben een uitzonderlijke kwaliteit met een waarborg van 30 jaar.

Ja, een indicator voor zout is een goed gevonden nadeel aan het toestel. De zoutbak is 35kg ( om de 3 maand bijvullen ) maar ook grotere zoutbakken kunnen worden geleverd ( om jaar te overbruggen ). Bij het leeg zijn van het zoutreservoir zal hij geen pekelwater meer opzuigen en u hard water geven. Bij een ontharding tot 0,3 franse graden zal je dit, en zeker met jouw hardheid, onmiddellijk voelen.

Wanneer er schilferzout wordt gebruikt kan, door de dunne aanzuigdarm, deze verstoppen. Daarom adviseren wij zeker steeds pastilles van 5-15mm te gebruiken.

Verder ben ik na 17 jaar waterbehandeling overtuigd het duurzaamst ( POM- plastic) en  zuinigste toestel te hebben die alle kinderziektes van de vroegere toestellen heeft overwonnen en dit aan de scherpste prijs momenteel op de markt.

Vriendelijke groeten.

Pieter Deweze.

Vragen of meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.