Waterontharding in 2012 (deel 1)

Met tal van verdelers, producenten en verschillende toestellen is het moeilijk om een ideale waterontharder te kiezen. Waar let u best op om een juiste beslissing te maken? Enkele tips:

1. De eerste waterontharders kwamen een kleine 30 jaar geleden op de markt. Deze toestellen worden nog steeds gemaakt en verkocht. Maar, ook in de waterontharding zijn technieken en know how sterk geëvolueerd.
Een voorbeeld: Oudere toestellen verbruiken tot 200 kg zout op jaarbasis en ontharden tot een 10 Franse graden. Moderne toestellen ontharden tot 0,3 Franse graden en verbruiken 50kg zout op jaarbasis. Ook het spoelwaterverbruik ligt in dezelfde orde. Een factor die zeker meespeelt, mits de prijs van het water ook toeneemt.

2. Waterontharding en verplichte zoutafname: Bepaalde leveranciers hebben zich in de loop van jaren echt heel rijk gemaakt met het verdelen van zout voor waterbehandeling. Een verbruik van een zak per maand was soms niet overdreven. Dit zout van zogezegd de allerhoogste kwaliteit kostte dan rond de 20 euro voor 25kg. Na een jaar betaalde je de waterontharder al voor één vierde terug aan zout. Nee, betaal voor je zout tussen de vijf en tien euro per zak. Lees de kleine letters en zorg dat je op eigen houtje het zout
kan halen in een doe-het-zelf zaak of warenhuis.

3. Waterontharding en zijn verplicht onderhoud: spreek op voorhand de prijs van een onderhoud af. Kijk of die gekoppeld is aan de garantie. Hoeveel garantie heb ik zonder onderhoudscontract? Met andere woorden: hoelang is mijn garantie zonder onderhoud en hoeveel kost me een onderhoud na die periode?

In deel 2 toets ik de delta waterontkalker af aan deze punten.

Vragen of meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.