Hebben waterontharders nadelen?

Waterontharders hebben een reeks voordelen maar zijn er ook negatieve kanten? Hebben waterontharders nadelen? We overlopen enkele zaken die vaak als nadeel beschouwd worden:

  1. Prijs toestel en verbruik
  2. Plaatsverlies en afvoer
  3. Corrosie
  4. Gezondheid
  5. Smaak
  6. Zout bijvullen
  7. Defecten
  8. Drukverlies
  9. Geluidsoverlast

 

1. Prijs toestel en verbruik

Waterontharders zijn niet goedkoop. Naast de prijs van het toestel en de installatie zijn er ook nog kosten voor het onderhoud, zout en extra waterverbruik.

Maar dit nadeel is relatief. Een waterontharder beschermt je huis tegen kalk en kalkaanslag. Dus geen toestellen die stuk gaan, geen verwarmingselementen die verkalken. Bovendien bespaar je ook op onderhoud- en verzorgingsproducten en gaan je kleren en linnen langer mee.

Delta waterontharders ten slotte hebben een zeer laag zout- en waterverbruik.

2. Plaatsverlies en afvoer

Tussen de plaats waar de waterleiding het huis binnenkomt en de eerste aftakking wordt een waterontharder geplaatst. Er moet ook een afvoer aanwezig zijn binnen de 5 meter. Binnen deze parameters moet er ruimte zijn voor het toestel. Heb je weinig ruimte dan is dit echt wel een nadeel van een waterontharder.

Onze simplex waterontharders behoren tot de kleinste, compacte waterontharders op de markt. Ze zijn uitermate geschikt om in kleine ruimtes geplaatst te worden, ideaal voor een appartement, een smalle doorgang of een meterkast.

Onze toestellen laten ook flexibele plaatsingen toe. Bij de duplex unit komt de module aan de muur en het zoutreservoir op de grond. Zo bespaar je ook ruimte.

Delta Duplex Unit Waterverzachter, waterontharder nadelen
Bij de delta duplex unit wordt de module aan de muur bevestigd. Het zoutreservoir blijft op de grond staan.

Opmerking: Bij waterontharders met een elektronische stuurklep is er ook een stopcontact nodig bij de plaats van de installatie. Delta waterontharders zijn volledig mechanisch en hebben dus geen stopcontact nodig.

3. Corrosie bij warm water

Als je zacht water en een traag opwarmingssysteem combineert, kan er corrosie optreden. Het beste voorbeeld is een warmwaterboiler. Vermijd corrosie door je waterontharder een paar maand uit te schakelen zodat een dunne kalklaag het metaal beschermt. meer info

4. Gezondheid

Dit is geen nadeel van een waterontharder! Zacht water heeft geen invloed op je gezondheid. Integendeel, het is heel gezond voor je haar en huid.

5. Smaak

Zacht water smaakt anders. Hoe zachter het water, hoe meer mineralen verwijderd zijn en hoe meer de smaak wijzigt. De meeste mensen wennen snel aan de smaak van zacht water, sommigen vinden het zelfs lekkerder.

Opmerking: Zacht water smaakt niet zout. Water dat verwerkt is door een waterontharder heeft een hogere hoeveelheid natrium. Maar de samenstelling van zout is natriumchloride.

6. Zout bijvullen

Het is nodig om af en toe het zout van je waterontharder bij te vullen. Je moet het toestel dus een beetje in het oog houden.

7. Defecten

Er kunnen problemen ontstaan met waterontharders. Het zijn toestellen met mechanische en soms elektronische onderdelen en die kunnen defect gaan.

Delta waterontharders zijn reeds geruime tijd op de markt en alle kinderziektes zijn verholpen. Het toestel is beproefd en betrouwbaar. De afwezigheid van elektronica maakt het ook minder vatbaar voor problemen.

Om defecten te voorkomen, laat je het toestel onderhouden. Als er toch een defect is, kan je terugvallen op de garantie.

8. Drukverlies

De meeste waterontharders werken op basis van waterdruk, dus de druk op het leidingwater. Door een waterontharder te plaatsen zal er dus drukverlies zijn.

Bij onze delta waterontharders is dit drukverlies zeer klein omdat onze toestellen een kleine harsinhoud hebben.

9. Geluidsoverlast door het toestel

De meeste waterontharders maken geen geluid tijdens hun normale werking. Soms een licht getik. Maar, bij een regeneratie maken ze wel lawaai. Dit verschilt van toestel tot toestel en van merk tot merk.

De regeneratie van een delta waterontharder is kort (15 min) maakt zeer weinig lawaai, meer een licht gezoem. Onderstaand filmpje geeft duidelijk aan hoeveel lawaai delta toestellen maken.

 

Vooral oudere, grote waterontharders kunnen bijzonder luid zijn: voorbeeld culligan (youtube) en voorbeeld fleck klep (youtube).

Veel waterontharders stellen hun spoeling uit tot ’s nachts. Een luide waterontharder die om 2 uur ’s nachts opeens lawaai maakt kan je slaap verstoren. Dit is geen nadeel van een waterontharder als het geluid niet doordringt tot de slaapruimtes.

Besluit waterontharders nadelen

Er zijn een aantal negatieve kanten aan een waterontharder maar de meeste zijn relatief. Zo is er een terugverdieneffect dat de aankoopprijs relativeert en is het bijvullen van zout iets dat je maar om de zoveel maanden moet doen (bij zuinige delta toestellen).

Plaatsverlies, problemen met waterdruk, geluidsoverlast kan je vermijden door het juiste toestel te kopen. Voor defecten vertrouw je op de garantie en het gevaar voor corrosie is hanteerbaar. Als nadeel blijft dan enkel nog smaak over.

Bekijk onze waterontharders voor thuis.

Vragen of meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.