Voor de gezondheid zijn er twee factoren: de huidfactor en de drinkfactor.

Voor de huid is het zeker gezonder. Hard water is nefast voor de huid, zeker we nu meestal een douche nemen komt de kalk met een straal op onze huid terecht: uitdroging, jeuk en in extremis huidirritaties, zelfs psoriasis ( een huidziekte ) zou een verband hebben met hard water.
Zacht water geeft je de natuurlijke beschermingslaag van de huid terug, de huid gaat iets vetter aanvoelen, maar dat is net die beschermingslaag. Vele zalfjes zijn met zacht water helemaal overbodig.

Waterontharding wil zeggen dat kalk en magnesium uit het water gehaald worden.  Maar dit zijn stoffen die het lichaam nodig heeft, is hard water dan gezonder? Ja, als drinkwater is het een tikkeltje gezonder maar dit moet sterk gerelativeerd worden. Slechts 2% van de kalk die het lichaam nodig heeft worden uit water gehaald. De rest haalt het lichaam uit vaste voeding.

Strenge zoutarme dieeten zullen wel het gebruik van een waterontharder afraden, maar die kunnen binnenkort beroep doen op de op EM gebaseerde waterverbeteraar.