De hardheid van uw water wordt deels bepaald door de herkomst van het water. Als uw water gewonnen wordt in een streek met een kalkrijke bodem dan zal uw waterhardheid veel hoger liggen.

Maar hoe nu de hardheid van uw water meten? Om te beginnen kan u op deze website al een indicatie krijgen van de waterhardheid in jouw gemeente. Deze gegevens zijn afkomstig de verschillende Vlaamse watermaatschappijen. Maar, deze gegevens zijn slechts een indicatie van de hardheid van het water in een gemeente. Er is grote variatie per gemeente, deelgemeente en zelfs per straat.

De enige manier om uw waterhardheid nauwkeurig te weten te komen is een chemische druppeltest. Een maatbeker wordt gevuld met een exacte hoeveelheid leidingwater waarna er druppel voor druppel een chemische vloeistof wordt aan toegevoegd tot de gehele oplossing verkleurt. Aan de hand van het aantal druppels die toegevoegd werden kan je de waterhardheid afleiden. Bij de installatie van een delta ontkalker wordt deze test uitgevoerd en zullen de resultaten gebruikt worden om het toestel af te stellen.

Opmerking: een verkoper kan via de druppeltest uw kalkgehalte bepalen maar volg de test goed mee. De koude kraan moet een tijdje laten lopen en de maatbeker moet vlak staan. Er is al vlug een beetje meer water in de maatbeker waardoor de test al op voorhand gemanipuleerd is.

Er bestaan ook teststrips of streepjestesten om het kalkgehalte te meten. Naar onze ervaring zijn deze onvoldoende betrouwbaar.