Waterhardheid meten, hoe de hardheid van water bepalen?

Als we de hoeveelheid kalk in water of waterhardheid meten, krijg je een getal in Franse graden. Maar hoe meet je dit nu eigenlijk? Er zijn een aantal manieren.

Hardheid opzoeken

Op deze website kan je waterhardheid per gemeente opzoeken. Let wel op, deze cijfers zijn slechts een indicatie. Waterhardheid kan anders zijn in verschillende deelgemeenten, wijken en straten.

Waterhardheid meten

Er zijn 2 soorten chemische testen om de hoeveelheid kalk in je water te meten:

  1. teststrips
  2. druppeltesten
waterheid meten: teststrips
teststrips

Teststrips zijn stripjes papier die je even onder water houdt waarna ze verkleuren. Aan de hand van een bijhorende kleurschaal kan je de waterhardheid aflezen. Ze zijn heel makkelijk in gebruik maar niet erg nauwkeurig. Gebruik deze methode nooit om een waterontkalker in te stellen!

Bij een druppeltest worden druppeltjes van een chemische vloeistof in een testbeker water gevoegd tot er een kleuromslag is. Aan de hand van het aantal druppeltjes kan je dan de waterhardheid berekenen. Deze testen zijn nauwkeurig en betrouwbaar.

waterhardheid meten druppeltest
druppeltest

Druppeltesten zijn makkelijk verkrijgbaar online of in je lokale doe-het-zelf zaak. Je kan er meerdere tests mee uitvoeren en zo bijvoorbeeld ook de goede werking van je ontharder mee opvolgen.

Opmerking: Een oude verkooptruc is dat de verkoper op huisbezoek ‘verschiet’ van het hoge resultaat van de druppeltest. Volg de test goed mee, het testbuisje scheef houden of teveel vullen levert ook dit soort resultaten op. Laat je niet bang maken.

Interpretatie

Je kent nu je waterhardheid, een getal in Franse graden. Wat nu?

Je kan je waterhardheid op een schaal opzoeken: zacht, middelhard, hard, zeer hard,… Maar, je zal al snel merken dat er verschillende schalen zijn en de waarden behoorlijk afwijken van elkaar.

Waterhardheid schaal
De waterhardheid schaal op onze website.

Wij spreken bijvoorbeeld van hard water tussen 30 en 40 Franse graden. Maar, de website van de Vlaamse Milieumaatschappij duidt 30 tot 45 Franse graden aan als hard water (erboven zeer hard).

Op de schaal van één van onze concurrenten is alles hard water, gaande van enigszins hard over tamelijk hard tot zeer hard. Dit valt natuurlijk niet meer serieus te nemen.

Bij hoeveel Franse graden heb je een waterontkalker nodig?

Daar plaatsen we geen getal op. Bij een hoge waterhardheid zal je meer last hebben van kalk en kalkaanslag. Maar ook mensen met een lage plaatselijke waterhardheid kunnen last ervaren.

Daarom zeggen we: “heb je last van kalk en kalkaanslag, overweeg dan een waterontkalker“. Lees zeker ook nog eens de voordelen van zacht water. We merken vaak dat mensen die een waterontkalker kopen omdat hun kranen bijvoorbeeld continue verstopt raken toch vooral onder indruk zijn van het effect van zacht water op hun huid.

Besluit

Enkel druppeltests leveren een betrouwbaar resultaat op als je de plaatselijke waterhardheid wil meten. Daarom gebruiken wij druppeltests om je waterontharder in te stellen op je plaatselijke waterhardheid.

Maar, weten wat je waterhardheid is in Franse graden, levert je niet zoveel op. 30 of 40 Franse graden maakt niet uit. Het is de last die je ervaart van kalk en kalkaanslag die telt.

Bekijk hier onze waterontharders voor huishoudelijk gebruik.

Vragen of meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.