Warm water is geel of bruin

Sommige mensen krijgen last van warm water met een gele of licht bruine kleur. Vaak ligt dit aan externe factoren zoals aarde in het water door werken in de buurt. Er is echter een specifiek geval waarin dit ook voorkomt, namelijk in warm water bij aanwezigheid van een waterontharder.

warm water gele kleur
links warm water met gelige kleur, recht normaal koud water

Bij het plaatsen van een nieuwe boiler (traag opwarmingssysteem zoals elektrische boiler, dubbelwandige boiler op stookolie of zonneboiler; niet bij doorstromers op gas of bulexen) of bij het eerst bewonen van een nieuwbouwhuis moet je altijd de waterontkalker de eerste paar maanden uitzetten. Dit zorgt voor een dunne laag kalkafzetting in je boiler en leidingen. Deze laag beschermt het metaal tegen de soms agressieve eigenschappen van zacht water. Waarom een paar maand? Dat is de tijd nodig om een steenachtige laag kalkafzetting te vormen.

  • Heb je last van warm water met een gelige kleur +
  • je hebt een waterontkalker staan +
  • je hebt een bv nieuwe boiler geplaatst 3 a 4 jaar geleden +
  • je hebt de waterontkalker niet uitgeschakeld gedurende enkele maanden toen de boiler juist geplaatst was?
roestschilfers in warm water
roestschilfers op bodem bad

Dan wordt de gele kleur waarschijnlijk veroorzaakt door roest in je warmwaterboiler. Je zal vaak ook heel kleine bruinzwarte roestschilfers zien in de beluchter van je warmwaterkraantjes. In een latere fase zal je lekken krijgen in je warmteboiler.

 

Vragen of meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.