Wat is het wettelijk kader rond waterontharding?

Voor de waterontharder moet steeds een werkende terugslagklep aanwezig zijn. Als onze installatiedienst ter plaatse komt zal men eerst kijken of er één aanwezig is. Meestal is dit door de verkoper al opgemerkt en staat dit op de verkoopsbon. Inclusief plaatsing betaal je hiervoor 23 euro ( excl. BTW) voor een ¾ ‘ leiding.

Maar ook als er één aanwezig is zal deze eerst worden getest of ze nog werkt.

De waterdruk is op zich geen wettelijke bepaling maar is wel grondig gade te slaan. Zeker in de streken rond Brussel en meer bepaald Hoeilaart, Huldenberg, Overijse,.. Het Delta toestel is opgewassen tegen een maximum waterdruk van 9 bar. Je zou zeggen: dat is al heel wat. Maar toch is dit in bovenvermelde streek zeker het geval. Er schuilt daar nog een bijkomend addertje onder het gras. Uit ervaring weten we dat de druk gedurende de dag, dus bij meeting en installatierond de 7 à 8 bar kan liggen. Dus dan is de Delta perfect te installeren. Maar in de nacht kan de druk vrij hoog oplopen daar er dan bijna niemand water aftakt. Zelfs als de waterontharder dan springt, of begint te lekken is het niet de fout van de plaatser of  watermaatschappij maar van de klant. Wettelijk is er geen bovenlimiet voor de  watermaatschappij. Zelfs komt er hoge druk binnen die ook andere toestellen aantasten, de watermaatschappij trekt zich niets aan na de meter. Dus aan alle waterontharderverdelers: meet de druk en als deze zich boven 5 bar bevind plaats een drukregelaar.

Bij Delta incl. plaatsing= 82 euro ( Excl. BTW).

Afvoeraansluiting:  sinds 2011 is het verplicht een open afvoeraansluiting te hebben. Ook wel Airgap of ODC ( Open Drain Connection). Vroeger stak men de afvoer van de waterontharder ergens bij of vond men wel een buis aan het plafond ( misschien wel van het toilet ). Men boorde er een gat in en buisje erdoor, dichtmaken met siliconen. De kans dat de bacteriën dan in de waterontharder kwamen was zeer groot. Daarom ook het onderhoud en het grondig reinigen van de harskolom. Ook Cloriden werden door de harsen gejaagd om te ontsmetten. Een smerig boeltje kon je wel eens vinden en cloriden tasten ook je harsen aan, waardoor de levensduurte van je toestel in het gedrang komt.  Een open afvoer is eigenlijk een luchtlaag tussen de verschillende afvoeren. Dusdanig er eigenlijk geen contact meer bestaat tussen de verschillende afvoeren. Ook een sifon wordt daar meestal bijgeplaatst, dusdanig er ook geen bacteriën die zich via de lucht verplaatsen kunnen in de waterontharder nestelen.  Nu je dit hebt toegepast ben je eigenlijk goed en wettelijk bezig. Maar belange niet iedereen is hievan op de hoogte. Zeker niet de sanitaire installateurs die ook wel waterontharders plaatsen maar totaal geen notie hebben over deze wetgeving. Koop daarom bij een firma die ervaring heeft, die mee is met de wetgeving en het ook zo uitvoert.

Vragen of meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.