In dit artikel gaan we de aqua service waterontharders vergelijken met ons toestel, delta. We gaan ook in op de service en verkooptechnieken.

Aqua service systems

Aqua service is één van de grotere spelers op de Belgische markt van waterontharding. Het bedrijf is gevestigd in Marke, bij Kortrijk en reeds actief sinds de jaren ’70. In die tijd was waterontharding nog een luxe en werd er niet naar efficiëntie gekeken. Aqua service zorgt voor verkoop, installatie, onderhoud en herstel en levert ook zout.

Aqua service waterontharders

De website van aqua service geeft nauwelijks informatie over hun toestellen. Het is dan ook onmogelijk om specifieke informatie te geven. Zo vermelden ze bijvoorbeeld dat ze compacte toestellen hebben maar de eigenlijke afmetingen worden nergens weergegeven.

Opmerking: De toestellen van aqua service zijn makkelijk 2 tot 3 maal groter dan delta toestellen.

Kortom, het is onmogelijk om je als klant te informeren over hun toestel en het te vergelijken met andere toestellen. Daarom geven we hier ons overzicht, gebaseerd op onze vakkennis.

Assemblage

Het aqua service toestel is een assemblage toestel gebaseerd op een fleck klep. Daar hebben ze een eigen toestel rond gebouwd: harsen, zoutvat, behuizing,… De combinatie groot simplex harsvat met fleck klep is de klassieke waterontharder zoals die reeds 40 – 50 jaar bestaat. De klep zelf is wel gemoderniseerd sinds dan, bv. digitaal display. Maar het blijft een grof en inefficiënt toestel.

Aqua service waterontharders vergelijken met delta
Klassieke waterontharders hebben afgedaan.

Simplex

Alle aqua service toestellen zijn simplex modellen. Er is één harsvat. Op het moment dat de harsen verzadigd zijn, moet het toestel spoelen. Tijdens deze spoeling is er geen hard water beschikbaar.

Sturing

De sturingsklep is volumetrisch / tijdsgebonden. Dit wil zeggen dat het toestel bijhoudt hoeveel water het reeds verwerkt heeft. Eens een spoeling nodig is, zal het toestel deze spoeling uitstellen tot ‘s nachts. Dit lost het simplex probleem op omdat je meestal ‘s nachts geen water verbruikt. Het nadeel is dat het toestel steeds te vroeg of te laat spoelt.

Harsen en harsvat

Het grote harsvat is bijzonder inefficiënt. Het is een groot vat, voor 70 – 80% gevuld met harsen. Na enkele jaren ontstaat er kanaalvorming in de losse harsen. Hierdoor komen de harsen niet meer optimaal in contact met het water en werkt het toestel minder. Het onthardt met andere woorden niet goed meer.

Bovendien botsen de losse harsen continue tegen elkaar waardoor ze na verloop van tijd gaan breken (uit elkaar vallen), in je water terecht komen en verstoppingen veroorzaken.

De grote massa hars en het feit dat het harsvat maar 70 – 80% gevuld is, maakt dat er grote hoeveelheden spoelwater en onthardingszout nodig zijn. Dit kan je totaal waterverbruik tot 20% doen stijgen. De grote hoeveelheden zout koop je aan te hoge prijzen bij aqua service. De spoeling duurt ook erg lang, gemakkelijk een uur.

De grote harsmassa zit in een groot vat en heeft grote hoeveelheden zout spoelwater nodig. Aqua service toestellen zijn dan ook grote toestellen die veel ruimte in beslag nemen.

Delta waterontkalkers

Ons toestel, de delta waterontkalker, is een innovatief en efficiënt ontwerp. Het is fundamenteel verschillend van de klassieke waterontharder.

Morava met open lade en deksel

Het toestel is opgebouwd rond de hoge uitwisselingscapaciteit van de harsen. Door kleine, homogene harsen van hoge kwaliteit te gebruiken, hebben delta toestellen dezelfde uitwisselingscapaciteit als de klassieke grote toestellen. Dit wil zeggen dat het contactoppervlak tussen de harsen en het water even groot is, ook al is de harsmassa veel kleiner. Deze kleinere harsinhoud van delta toestellen wil wel zeggen dat:

  • Het toestel veel kleiner is.
  • Er veel minder spoelwater en zout nodig is.
  • De spoeling heel snel is, ongeveer 15 minuten.
harsen traditionele versus delta waterontkalker
Kleine homogene harsen bij delta waterontkalkers zorgen voor een hogere uitwisselingscapaciteit.

De sturing is 100% volumetrisch. Een delta toestel regenereert exact op het moment dat het nodig is. De aandrijving is hydraulisch, op basis van de waterdruk. Er zijn geen elektronische componenten. Het is een volledig mechanisch toestel.

Als we aqua service waterontharders vergelijken met delta toestellen zijn onze delta toestellen beduidend zuiniger, efficiënter en duurzamer. Zo mag je bij een delta toestel rekenen op ongeveer 4% hoger waterverbruik ten opzichte van 20% bij Aqua service. Het zoutverbruik is dan natuurlijk ook beduidend lager.

Bovendien heb je bij delta:

  • Een hogere onthardingscapaciteit. Het toestel is in staat tot 0 Franse graden te ontharden!
  • Duplex modellen die 24 uur op 24 zacht water leveren.
  • Een echt compact toestel: het kleinste op de markt dat bovendien niet inboet aan capaciteit.
  • Hardheidsinstellingen die het toestel op jouw plaatselijke waterhardheid instellen. Dit verhoogt de efficiëntie van het toestel nog meer.

Service

Aqua service was een van de eerste spelers op de Belgische markt waardoor ze snel groot werden. Omdat ze hun toestel zelf fabriceren kunnen ze het ook relatief goedkoop op de markt brengen. Ze zijn altijd heel actief geweest op beurzen met een grote stand.

aqua service reviews
De score van aqua service op trustpilot

Maar, ze hebben een povere reputatie. De povere kwaliteit en duurzaamheid van hun toestel. Gratis onderhoud dat peperduur blijkt. Verplichte zoutcontracten en zoutleveringen aan hoge prijzen. (Zout koop je in een doe-het-zelf zaak aan 12 euro.) Slechte service na verkoop zoals niemand kunnen contacteren bij problemen of lang moeten wachten op afspraak. Ten slotte waren er ook nog dubieuze praktijken die hun in de rechtbank deed belanden en verliezen.

Bronnen: trustpilot, testaankoop, google reviews, bouwinfo, made-in.be.

Opmerking: bij ons zijn er geen verplichte onderhoudscontracten of verplichte zoutafname.

Besluit

Als we aqua service waterontharders vergelijken met ons delta toestel valt het op dat ze volledig anders zijn. Aqua service is het ultieme voorbeeld van de klassieke waterontharder. Delta toestellen zijn zuinig, efficiënt en duurzaam door hun innovatief ontwerp. De povere gebruikservaringen die aqua service ontvangt spreken voor zich.

Bekijk hier onze waterontharders voor huishoudelijk gebruik.