Merken waterontharders vergelijken

Dit is het achtste deel in de reeks welke waterontharder kopen.

Een overzicht maken van merken waterontharders is niet zo moeilijk. Er zijn grofweg 2 soorten:

 • Assemblage toestellen die gebaseerd zijn op een fleck klep of een variant daarvan. Deze klep is een sturingsklep voor waterontharders die in tientallen varianten voorkomt. Rondom deze klep bouwen verschillende firma’s een volledige waterontharder door een zoutvat, harsvat, specifieke harsen, behuizing,… toe te voegen.
 • Merktoestellen: complete waterontharders met een eigen uniek ontwerp die door een specifieke fabrikant gebouwd worden.

Dan heb de firma’s die waterontharders verkopen en installeren. Sommige firma’s verkopen de toestellen onder de merknaam, andere gebruiken een eigen naam. Sommige hebben een unieke behuizing of kleur. Er zijn ook firma’s die verschillende merken waterontharders aanbieden, al dan niet onder de merknaam.

Je snapt het zelf wel. Dit maakt het wereldje bijzonder complex. Bovendien moet je de terminologie een beetje begrijpen. Belangrijke termen zoals hydraulisch, volumetrisch, aantal harsvaten en verbruik kwamen reeds aan bod in deze reeks.

Assemblage toestellen (fleck klep)

Assemblage toestellen met een fleck klep zijn elektronisch en tijdsgestuurd. Het zijn verouderde, inefficiënte systemen. Ze hebben een beperkte ontharderingscapaciteit en een hoog spoelwater- en zoutverbruik. Huishoudelijke toestellen met een fleck klep hebben meestal een enkel harsvat (simplex).

De bekendste verdeler van dit type toestel is Aqua Service. Hun harsen zijn heterogeen, liggen los in het vat en vullen het vat niet volledig. Dit verklaart de grote hoeveelheden spoelwater nodig om de harsmassa te regenereren. Op termijn krijg je verstoppingen door harsbreuk en loskomende draden van het polyester geweven harsvat.

Andere assemblage merken waterontharders zijn Ecowater, Watergenius, Apic en North Star. Deze toestellen hebben kleine verschillen. Zo is de kwaliteit van harsen bij Apic beter en heeft Watergenius een duurzaam toestel. Bij het Ecowater toestel zit in onze mening teveel overbodige snufjes zoals bediening door Wifi. Het blijven wel allen assemblagetoestellen.

Dan zijn er nog de toestellen van de sanitaire verdelers zoals Van Marcke en Sax (Valeco). Zij gebruiken een assemblagetoestel om hun sanitair aanbod aan te vullen.

Ten slotte heb je nog een aantal bedrijven zoals Durlem, Culligan en BTW die iets ruimer werken en naast zacht water ook waterfilters en drinkwatersystemen aanbieden. Hun waterontharders zijn ook assemblagetoestellen.

Merktoestellen

Naast de assemblagetoestellen heb je de echte merken waterontharders:

 1. Halutec
 2. Delta
 3. Kinetico

1. Halutec

Halutec is een Brits-Belgisch bedrijf dat 2 toestellen bouwt: de sensorsoft en het toestel dat bekend staat onder de namen Minimax / Domus / Aquacell / TwinTec / SensorSoft.

Minimax / Domus / Aquacell / TwinTec (van Halutec)

Dit is een volumetrisch en hydraulisch toestel met een dubbel harsvat. Het is zuinig en heeft een hoge onthardingscapaciteit.

Het grootste punt van kritiek op dit toestel is de totale afwezigheid van hardheids- en resthardheidsinstellingen. Dit wil zeggen dat het toestel niet op je plaatselijke waterhardheid kan worden ingesteld. Het heeft een fabrieksinstelling van ongeveer 60 Franse graden en zal alle water zo behandelen. De afwezigheid van een resthardheidsinstelling betekent dat je geen optie hebt om kalk in je water te laten indien je dit wenst.

Andere punten van kritiek:

 • Geen ingebouwde bypass. Deze dient nog bij installatie te worden gemonteerd en zorgt voor extra installatiekosten.
 • Het harsvat is van geweven polyester wat niet erg duurzaam. Draden kunnen loskomen, je harsen beschadigen of verstoppingen veroorzaken.
 • Het toestel is ontworpen om met zoutblokken te werken (hoewel pastilles of korrels ook kunnen). Zoutblokken zijn handig maar wel een tikkeltje duurder.
 • Ten slotte, en dit kan je zelf merken in je offertes, het is een prijzig toestel.

Sensorsoft (van Halutec)

De Sensorsoft is een vrij recent toestel met elektronische, tijdsgebonden sturing (stelt spoeling uit tot ‘s nachts) dat min of meer volumetrisch werkt. Het is een simplex toestel met enkele harsfles.

Enkele punten van kritiek:

 • De elektrische meting van de waterhardheid adhv sensoren: deze sensoren corroderen snel wat de gehele werking van het toestel corrumpeert. Elektriciteit en water hebben nooit goed samengegaan.
 • De harsen zijn ook niet van de hoogste kwaliteit.

2. Delta waterontkalkers (het merk dat wij verdelen)

Dit is een toestel van Belgisch ontwerp en productie. Het wordt gebouwd door Delta Water Engineering uit Mortsel (België). Ongeveer 1000 stuks per dag worden er geproduceerd en over de ganse wereld gedistribueerd.

merken waterontharders
Enkele delta toestellen: delta simplex unit en compact en delta duplex compact

Het een volumetrisch en hydraulisch toestel van de laatste generatie dat zeer zuinig werkt en een zeer hoge onthardingscapaciteit heeft. Er zijn een reeks simplex (enkel harsvat) en duplex (dubbele harstank) modellen. Elk toestel heeft een hardheids- en resthardheidsinstelling en een ingebouwde bypass. Dit maakt de installatie snel, makkelijk en goedkoop (geen extra stukken). Het gebruikt homogene harsen van hoge kwaliteit (gepatenteerd bij Bayer Chemicals).

3. Kinetico

Kinetico is een Amerikaans bedrijf dat volumetrische en hydraulische waterontharders bouwt. Het is een recent toestel dat zuinig is en een hoge onthardingscapaciteit heeft. Er zijn verschillende modellen met enkele (simplex) en dubbele (duplex) harsvaten.

Punten van kritiek:

 • Niet alle modellen hebben bypass. Reken daar dus op extra stukken en installatiekosten.
 • Enkel de duurste uitvoeringen hebben een hardheidsinstelling, de andere kunnen dus niet op jouw plaatselijke waterhardheid worden ingesteld en draaien op een fabrieksstandaard.
 • Geen enkel kinetico model heeft een resthardheidsinstelling.
 • Het is ook een prijzig merk.

Firma’s die verschillende merken waterontharders verdelen

Tot nu toe hebben we vooral over merken gepraat. Om ons overzicht volledig te maken en af te ronden vermelden ook nog de firma’s die verschillende merken waterontharders verdelen. Zo verkoopt Bayard eigen assemblagetoestellen en ook delta toestellen met een specifieke configuratie (groter harsvat, alternatieve behuizing). Er zijn nog andere firma’s die verschillende merken aanbieden.

We raden dit soort firma’s af omwille van een aantal redenen:

 • Ze pushen het merk waar zij de grootste winst op hebben.
 • Ze missen de gespecialiseerde kennis nodig voor de correcte installatie en onderhoud het toestel.
 • We merken ook dat wettelijke voorwaarden vaak genegeerd worden zoals bv de open drain connection.
 • Ten slotte horen wij vaak klachten over beperkte service na verkoop.

Vragen of meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.