Minimax waterontharder vergelijken met een delta

In dit artikel gaan we de minimax waterontharder vergelijken met ons merk, delta waterontkalkers. We zijn niet neutraal maar proberen wel een eerlijk vergelijk te maken.

Minimax waterontharder

De minimax wordt gebouwd door het Brits-Belgisch bedrijf Halutec. Ditzelfde toestel wordt ook verkocht onder de namen Domus, Aquacell en TwinTec. Hierna verwijzen we enkel naar het toestel als minimax.

Hydraulisch en volumetrisch

Zowel delta als minimax waterontharders werken op de hydraulische druk van de waterleiding. Ze verbruiken dus geen elektriciteit: geen behoefte aan een stopcontact, geen verbruik, geen problemen met stroomuitval.

Beide toestellen werken volumetrisch. Dit wil zeggen dat ze spoelen of regenereren op het moment dat het nodig is. De spoeling wordt niet vervroegd of uitgesteld. Volumetrische toestellen zijn met andere woorden zuiniger!

Dubbel harsvat

Minimax gebruikt het one size fits all principe. Er is 1 variant van het toestel. De minimax heeft een dubbel harsvat. Dit zorgt voor een hoge onthardingscapaciteit en garandeert ook 24 uur op 24 zacht water. Het ene harsvat blijft ontharden terwijl het andere spoelt.

Delta waterontkalkers komen in verschillende varianten. Dit was een bewuste keuze om beter te kunnen inspelen op de noden van onze klanten.

We bieden duplex waterontharders aan (dubbele module) die alle voordelen bieden van waterontharders met een dubbel harsvat: groot volume en continue zacht water. Maar bij Delta toestellen zijn er varianten met een losstaand zoutvat. Dit maakt flexibele plaatsingen mogelijk. Zo kan het zoutvat bijvoorbeeld naast, onder of verder weg van de modules staan zodat het toestel beter in de beschikbare ruimte past.

Naast de duplex modellen bieden wij ook simplex modellen aan. Hoewel deze een lagere onthardingscapaciteit hebben en geen zacht water leveren tijdens de 15 minuten durende spoeling, bieden ze andere voordelen:

Simplex Compact in een keukenkast
Het meest compacte toestel op de markt.
  • Super compact: ze passen in ruimtes waar de grotere duplex toestellen nooit kunnen passen.
  • Prijs: 300 tot 400 euro goedkoper!
  • Voor huishoudens met een laag waterverbruik kan een duplex overkill zijn.

Harsen

Beide toestellen gebruiken kleine, homogene harsen die vast zitten tussen 2 filters. Dit zorgt voor maximaal contact met het water en minder spoelwater en zoutverbruik. Een groot verschil met de grote, verouderde waterontharders.

Zoutvat

De minimax werkt enkel met zoutblokken. Dit is erg gebruiksvriendelijk maar wel duurder.

Een delta toestel gebruikt zoutkorrels. Enkel de Delta Morava is geschikt voor zoutblokken. Bij ons kan je je zout in elke doe-het-zelf zaak kopen en eventueel profiteren van kortingen.

Delta waterontharders hebben grotere zoutvaten waardoor je minder moet bijvullen. Onze modellen met een losstaand zoutvat maken bijvullen ook makkelijker.

Bypass

De minimax heeft geen inherente bypass. Dit moet door de installateur nog worden gemonteerd (vier drie kranen systeem). Het brengt extra installatiekosten met zich mee wat een prijsverschil geeft ten opzichte van de Delta. De delta heeft wel een ingebouwde bypass.

Hardheidsinstelling

Een groot punt van verschil als we de minimax waterontharder vergelijken met een delta is de hardheidsinstelling. De hardheidsinstelling is een instelling aan het toestel die aangeeft hoe hard het binnenkomende water is. Bij een waterhardheid van 60 Franse graden moet het toestel tweemaal meer ontharden dan bij een waterhardheid van 30 Franse graden.

Maar, dit is waar de minimax faalt. Het toestel heeft namelijk geen hardheidsinstelling maar werkt aan een vaste waarde van 60 Franse graden. Dit wil zeggen dat het toestel bij 20 Franse graden driemaal teveel draait. Hierdoor gaat de minimax bij 20 Franse graden veel vroeger spoelen en regenereren waardoor het spoelwater- en zoutverbruik drastisch stijgt. We horen soms verhalen dat het toestel in de fabriek wordt ingesteld op jouw persoonlijke hardheid maar dit klopt niet.

Delta toestellen hebben eenvoudige hardheidsinstellingen en daarenboven ook nog een resthardheidsinstelling. Deze combinatie maakt een delta een stuk efficiënter en zuiniger.

minimax waterontharder vergelijken met delta, de harsheidsinstellingen
Instellen van de waterhardheid op een delta toestel.

Service

Minimax toestellen en onderdelen komen uit Engeland. Dit heeft een invloed op transportprijs en -duur.

Delta waterontharders worden gebouwd door Delta Water Engineering in België. Bovendien krijg je bij ons service via ons technisch atelier. Delta stuurt binnen de drie dagen een technieker onder garantie.

Besluit

Als we minimax waterontharder vergelijken met een delta waterontharder valt het op dat ze heel gelijkaardig zijn. Beide zijn volumetrisch gestuurd en hydraulisch aangedreven. Ze hebben beide dubbele harsvaten en geoptimaliseerde harsen.

De verschillen zijn te vinden in de grotere flexibiliteit van de delta en de instellingen. De varianten van het delta toestel laten flexibele plaatsingen toe en komen beter tegemoet aan de noden van de gebruiker. Het zoutvat is groter en gebruikt zoutkorrels die makkelijker te verkrijgen zijn en goedkoper. Met de hardheidsinstellingen kan een delta toestel op maat worden ingesteld waardoor het zuiniger en efficiënter is.

Bekijk hier onze waterontharders voor huishoudelijk gebruik.

Vragen of meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.