Prijzen waterontkalkers vergelijken, wat kost een waterontharder?

De prijs van een waterontharder is belangrijk. Je moet rekening houden met je budget en je wil ook niet teveel betalen. Maar, het is niet evident om prijzen waterontkalkers te vergelijken.

prijzen waterontkalkers vergelijken

 1. De kost van een waterontharder wordt bepaald door de prijs van het toestel, het btw tarief, installatie-, verbruik- en onderhoudskosten. Dit betekent dat de prijs niet echt duidelijk of vast is.
 2. Weinig bedrijven tonen openlijk prijzen.
 3. Toestellen verschillen onderling sterk. Het heeft geen nut om de prijs van appelen met die van peren te vergelijken.

We overlopen deze zaken kort om het verder duidelijk te maken.

Opmerking: Dit is het negende deel in de reeks welke waterontharder kopen.

Btw tarief

Als een waterontharder wordt geplaatst in een woning ouder dan 10 jaar door een erkend bedrijf, dan geld een btw tarief van 6%. Als de woning nog geen 10 jaar oud is of als de installatie niet door een erkend bedrijf gebeurt, dan geldt het gewone btw tarief van 21%. (Dit zijn de regels in België.)

De installatie

Een installatie omvat verplaatsing, manuren en (extra) stukken. Een combinatie van al deze factoren kan de ene installatie een stuk eenvoudiger en dus ook goedkoper maken dan de andere. Een aantal voorbeelden:

 • Als het toestel in een krappe ruimte moet geplaatst worden zal de installatie langer duren.
 • Toestellen van sommige merken hebben geen ingebouwde bypass (delta wel) waardoor die er nog extra bij moet worden geplaatst.
 • Het kan zijn dat er nog een afvoer moet aangelegd worden.

Sommige mensen plaatsen hun waterontharder zelf. In dit geval moet je rekening houden met een hoger btw tarief en eventuele verzendingskosten. Al deze factoren maken de prijs variabel.

Verbruik en onderhoud

De aankoopprijs is niet het enige dat telt. Reken voor minstens 10 jaar de prijs aan onderhoud en zout- en waterverbruik erbij. Een zuinig toestel zal je heel wat besparen over deze periode!

Beschikbaarheid van prijzen

De meeste bedrijven tonen de prijzen van hun waterontkalkers niet. Hiervoor zijn een aantal redenen:

 • Het is niet evident wegens btw tarief en installatie zoals hierboven beschreven.
 • Sommige merken hebben verschillende modellen waarbij elk model geschikt is voor een bepaald verbruik. Vb toestellen voor gezinnen met 2 mensen of 6 mensen. Deze bedrijven moeten eerst je waterverbruik kennen en kunnen je dan pas een geschikt model voorstellen. Ze geven met andere woorden geen prijzen omdat ze nog niet weten wel toestel geschikt is.
 • Klassieke verkoopcultuur: een offerte op maat is een voet tussen de deur die bedrijven niet willen opgeven. Ze maken ook verkooptrucs mogelijk zoals beginnen met een hoge prijs en dan ‘grote’ kortingen geven of gratis extra’s.

Ongeacht de reden, het is niet mogelijk om prijzen te vinden voor alle merken zonder je persoonlijke informatie op te geven. Dit maakt het vergelijken moeilijk.

Appels en peren

Waterontharders kunnen onderling zeer sterk verschillen. De zuinigste toestellen zijn volumetrisch en hydraulisch. Deze toestellen kosten meer maar zijn duurzamer en zuiniger. Pas dus op als je toestellen onderling vergelijkt op basis van prijs.

Delta

Wij tonen duidelijke prijzen. Onze delta simplex kan je kopen aan de prijs van 1175 euro, een delta duplex waterontharder aan 1450 euro (inclusief plaatsing, exclusief btw). Wij kunnen dit omwille van een aantal redenen:

 • Onze prijzen zijn exclusief btw.
 • Wij leggen het verschil tussen onze toestellen duidelijk uit waardoor je als klant zelf weet welk toestel geschikt voor je is.
 • Onze lange ervaring met plaatsingen maakt dat we de meeste problemen efficiënt kunnen aanpakken. Hierdoor kunnen we altijd snel plaatsen en dus een vaste prijs tonen.
prijzen waterontkalkers, delta morava
Onze website vermeldt duidelijke prijzen

Besluit: prijzen waterontkalkers vergelijken

Het is moeilijk om prijzen waterontkalkers te vergelijken omdat de prijs niet vast ligt en omdat weinig bedrijven openlijk prijzen tonen. Prijs is ook geen evidente parameter omdat toestellen onderling sterk kunnen verschillen. Maar prijs is wel belangrijk. Iedereen heeft een budget en niemand wil teveel betalen.

Hoe kies je dan je waterontharder? Lees de andere artikelen in onze reeks welke waterontharder kopen en kies een toestel waarvan de werking best bij je noden past. Ga dan pas vergelijken op basis van prijs.

Vragen of meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.