Volumetrische of tijdsgestuurde waterverzachter (deel 4)

Wil je een waterverzachter kopen dan is de sturing een belangrijke afweging. Waterverzachters hebben harsen die kalk aantrekken of binden. Eens de harsen een bepaald volume water hebben verwerkt, raken ze verzadigd en kunnen ze geen kalk meer binden. Op dat moment is er een regeneratie nodig. Een regeneratie is een spoeling van de harsen met zout water waardoor de harsen de kalk loslaten. Het spoelwater en de losgelaten kalk worden dan naar de riolering afgevoerd.

Opmerking: Dit is het vierde deel in de reeks welke waterontharder kopen.

Sturing

De sturing van een waterverzachter bepaalt op welk moment er een regeneratie moet gebeuren. Er zijn 4 opties:

  • Zuiver tijdsgestuurd: om de zoveel dagen regenereren (een oude oplossing die je nog zelden vindt).
  • Gemengd tijdsgestuurd en volumetrisch: de waterontkalker houdt bij hoeveel water verwerkt werd en weet zo wanneer te regenereren maar stelt dit uit tot ’s nachts. (meestal worden dit soort toestellen tijdsgestuurd genoemd hoewel ze ook deels volumetrisch zijn)
  • Volumetrisch zonder hardheidsinstelling: de waterverzachter gaat op basis van een vaste fabrieksinstelling om de zoveel liter regenereren.
  • Volumetrisch met hardheidsinstelling: de waterverzachter gaat op basis van je plaatselijke waterhardheid om de zoveel liter regenereren. (Delta toestellen zijn volumetrisch met hardheidsinstellingen)

Waarom gemengd tijdsgestuurd?

Alle toestellen van dit type zijn simplex toestellen. Ze hebben 1 harstank. Op het moment dat deze moet regenereren kan het toestel geen zacht water meer leveren. Om dit op te lossen wordt de regeneratie uitgesteld tot in de nacht. Omdat er dan geen waterverbruik is.

Het toestel heeft een elektronische stuurklep die een aantal dingen bijhoudt: het volume water dat reeds verwerkt werd, het volume water dat het nog kan verwerken en het gemiddeld waterverbruik per dag. Dit laatste wordt ingesteld bij installatie van het toestel. Op basis van deze parameters, kan het toestel berekenen wanneer het moet regenereren.

Een voorbeeld: stel dat een toestel 1000 liter water kan ontkalken en het reeds 940 liter verwerkte. Dan kan het nog 60 liter verwerken. Ergens in de nacht gaat het toestel die 60 liter vergelijken met het gemiddeld waterverbruik, vb 100 liter. Het toestel zegt, onvoldoende capaciteit voor de volgende dag en start een regeneratie op. In dit geval regenereert het toestel te vroeg.

Een ander voorbeeld: het toestel heeft nog 120 liter capaciteit over met een gemiddeld waterverbruik van 100 liter. Het toestel zal niet regenereren want er is nog voldoende capaciteit over. Maar, op die dag ligt het verbruik veel hoger, vb 180 liter. Na 120 liter is het toestel verzadigd en levert het hard water tot wanneer het ’s nachts regenereert. In dit geval regenereert het toestel te laat.

Volumetrisch gestuurd

Hier spreken we dus over zuiver volumetrisch gestuurde waterverzachters die helemaal niet tijdsgestuurd zijn. Deze toestellen werken door tot ze hun capaciteit bereikt hebben en gaan dan onmiddellijk spoelen. Maar, op dat moment geven ze dus geen zacht water! Hiervoor werden twee oplossingen gevonden:

  1. Optimalistatie van de spoeling: kleinere harsen en een innovatief ontwerp beperken de duur van de spoeling.
  2. Dubbele harstanken: op het moment dat ene spoelt, neemt de andere het over. Je hebt dus altijd zacht water.

Hardheidsinstellingen

Harsen kunnen een bepaalde hoeveelheid kalk verwerken. Stel, huis A heeft een plaatselijke waterhardheid van 30 Franse graden en huis B 60 Franse graden. Na 1000 liter heeft de waterverzachter in huis B dubbel zo hard moeten werken. De harsen gaan tweemaal sneller verzadigd zijn (aan hetzelfde verbruik). Maar, hoe weet het toestel de plaatselijke waterhardheid? Door hardheidsinstellingen.

Delta toestellen hebben een hardheidsinstelling. Bij de installatie wordt de plaatselijke waterhardheid gemeten en ingesteld op het toestel. Zo weet het toestel wanneer het moet regenereren.

waterverzachter kopen met hardheidsinstellingen
Hardheidsinstellingen op delta waterverzachters

Je kan een volumetrische waterverzachter kopen zonder hardheidsinstellingen. Bepaalde merken hebben toestellen met een vaste waarde van ongeveer 60 Franse graden (zeer hoog) die niet op je plaatselijke waterhardheid ingesteld kunnen worden. Gevolg hiervan is dat ze voor alle huizen met minder dan 60 Franse graden waterhardheid veel vroeger en dus onnodig gaan regenereren. Gevolg: een hoger zout- en spoelwaterverbruik.

Delta waterverzachters

Bij onze Delta toestellen zijn er 2 reeksen: de simplex reeks is volumetrisch met een enkele harstank, de duplex reeks is volumetrisch met dubbele harstank.

Volstaat een delta simplex? Een delta simplex werd in de eerst plaats ontworpen om zeer compact te zijn, het is de meest compact waterverzachter op de markt. Het nadeel aan het toestel is dat het tijdens de regeneratie hard water levert omdat het dus maar een enkele harstank heeft. Dit nadeel is relatief omdat:

  • De spoeling heel kort is: minder dan 15 minuten.
  • Je wel hard water hebt maar daarom nog geen kalkaanslag. Kalkaanslag is een traag continue proces.
  • Het harde water mengt zich met zacht water dat nog aanwezig is in je leidingen.
  • De simplex is goedkoper waardoor het een heel competitief toestel is, goed voor 5 gezinsleden.

Besluit

Volumetrische waterverzachters werden ontworpen om zuiniger te zijn dan de oude tijdsgestuurde toestellen. Om 100% volumetrisch te kunnen werken moet het toestel instelbaar zijn op je plaatselijke waterhardheid. Wil je een waterverzachter kopen, dan is het type sturing is een belangrijke factor bij je keuze.

Lees het volgende deel in deze reeks: welke waterverzachter kopen: hydraulisch of elektrisch aangedreven?

Vragen of meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.