Een waterontkalker die regelmatig spoelt: een voordeel of een nadeel?

Frequent spoelen van hydraulische waterontharders. Is dit een nadeel en heeft dit invloed op de duurzaamheid van het toestel en van de harsen?

Eerste vraag is : Waarom spoelen ze frequent? En is dit wel zo?

Het harsvat van een Delta is kleiner, maar de harsen zijn ook kleiner waardoor het contactoppervlak van de harsen nagenoeg hetzelfde is. Maw het ‘kleine’ harsvat van een Delta doet hetzelfde als de grote waterontkalkers van de traditionele merken. Lees meer over de vergelijking tussen een grote en kleine waterharder.

Delta waterontharders ontharden tot 0,3 F°. De verouderde, traditionele toestellen ontharden tot 5 à 6F°. De resthardheid bij Delta ligt dus 20x lager! Ze spoelen iets frequenter omdat ze ook lager ontharden.

Heeft dit nu invloed op de duurzaamheid van de harsen?

De duurzaamheid van de harsen heeft vooral te maken met de kwaliteit van der harsen. Niet alle harsen zijn hetzelfde. Er is een kwaliteitsverschil en daarmee samenhangend een prijsverschil. De harsen in een Delta zijn hoog kwalitatief en prijzig.

Maar de duurzaamheid van de harsen heeft ook te maken met hoe ze zijn gestapeld in de ontharder. Los gestapelde harsen botsen bij de spoeling hard tegen mekaar en zullen na een paar jaar gebruik breken. Gevolg, de ontkalkingscapaciteit van het toestel verlaagt en er ontstaan verstoppingen. Dit is een gekend probleem en de oorzaak van de lagere levensduur van de traditionele waterontkalker.

Grote waterontharders hebben afgedaan
Traditionele waterontharders hebben afgedaan.

Daarom werken meer moderne toestellen zoals Delta met homogene harsen (duurder) van hoge kwaliteit die gecompresseerd zijn tussen twee filters. De harsbolletjes zitten vast en zullen nooit tegen elkaar botsen tijdens een regeneratie.

Ingebouwde vuilfilters
Een doorsnede van de Delta onthardingsmodule toont de filters waar de harsen tussen liggen.

Wij volgen dit onderwerp later nog op met een aanvulling.

Vragen of meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.