Welke waterverzachter: hydraulisch of elektrisch aangedreven? (deel 5)

Dit is het vijfde deel in de reeks welke waterontharder kopen.

Een volgende factor in je zoektocht naar welke waterverzachter kopen is de aandrijving. Er zijn twee soorten toestellen: hydraulische en elektrische.

Waterverzachters moeten een aantal acties uitvoeren: meten van het volume water, beslissen wanneer er een regeneratie van de harsen nodig is, pekelwater aanmaken, de eigenlijke spoeling uitvoeren, het spoelwater afvoeren,…

Bij een waterverzachter met elektrische aandrijving gebeuren de sturing en instellingen door elektronica. De rest (bv aan- en afvoeren van pekelwater) gebeurt ofwel door elektrische pompjes ofwel hydraulisch. Deze toestellen kunnen dus elektrisch en hydraulisch zijn.

Hydraulica wil zeggen aandrijving door waterdruk. Een hydraulische waterverzachter werkt op basis van de druk op de waterleiding. De spoeling gebeurt op basis van waterdruk, de sturing is zuiver mechanisch.

Welke waterverzachter dan?

Welke invloed heeft dit nu op je keuze van waterverzachter? Hydraulische toestellen hebben geen elektriciteit nodig:

  • Dit betekent dat je geen nood hebt aan een stopcontact bij de plaats van installatie.
  • Geen sluipverbruik.
  • Geen ontregelingen bij stroomonderbrekingen die een interventie nodig maken.

welke waterverzachter: hydraulisch of elektrisch aangedreven

Omdat hydraulische toestellen volledig mechanisch zijn, vermijd je ook elektrische storingen en fouten. Mechanica is betrouwbaarder dan elektronica. De eenvoud van het toestel betekent ook een snellere installatie.

Opmerking

Delta toestellen werden geoptimaliseerd zodat ze reeds werken bij een dynamische druk vanaf 0.8 bar en een verwaarloosbaar drukverlies hebben op je watersysteem.

Lees deel 6 in deze reeks: een ontkalker kopen met enkele of dubbele harstank?

Vragen of meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.