Met andere woorden: Verbruikt een waterverzachter veel water? En voor wat dient dat water?

Een waterontkalker op basis van harsen moet na de opzuiging van het pekelwater nog eens gespoeld worden met zuiver water. Dat is duidelijk, anders zou het eerste verzachte water naar zout smaken.

Dus dit wil eigenlijk zeggen dat alle leemtes tussen de harsen , maar ook in de harsfles moeten gevuld en verzadigd worden met proper water en dit onder druk.

Als die openingen echter groot zijn dan verbruikt de waterverzachter veel spoelwater. Harsen zijn bolletjes, dus als die harsen minder gelijk zijn ( heterogeen) en de harsfles niet volledig  is gevuld met harsen dan heb je grote openingen. Sommige producenten vullen de harsfles maar 65% dusdanig je veel zout en spoelwaterverbruik hebt. Met een verplicht zoutcontract brengt dit heel wat op en zeker aan hoge prijzen geleverd aan huis. Men zegt wel eens: “het zout is het witte goud voor zo’n toestellen”. Maar ook de waterfactuur kan tot 20% op jaarbasis oplopen. Bij een modaal verbruik van 100m³/ jaar is dit 20m³ aan 5 euro= 100 euro/jaar.

Bij Delta heb je volledig homogene harsen van 250micron die zijn gecompresseerd tussen twee zelfreinigende filters. Daardoor zijn de openingen van de harsen quasi nihil en zit de harsfles volledig vol. Vandaar voor het Delta toestel een maximum meerverbruik van een 4% aan water op jaarbasis.

Ook op de consumptie van zout heeft het zijn invloed. 2 zakken van 25kg op jaarbasis is courant. De zoutafname is niet verplicht en kan eender waar in een goedkoop warenhuis worden afgehaald. Als het maar twee zakken zout verbruikt is het voor ons, zelfs aan woekerprijzen, niet interessant om met zout te gaan rondrijden. Voor een zak zout van 25kg mag je maximum 12 euro betalen.

Ons advies: Koop een meer evolutief en waarschijnlijk wel iets duurder toestel bij aankoop maar met weinig verbruik. De meerkost in aankoop heb je vlug in 2 jaar terugverdiend door het lage verbruik van spoel- en zoutwater.