Waarom verbruiken sommige ontharders zoveel zout?

Het verbruik van zout en de hoeveelheid daarvan wordt bepaald door:

Een volumetrische werking: zorg dat je waterontharder zeker een volumegestuurde teller heeft.

Een waterhardheidsinstelling: het verbruik van zout heeft te maken met de hardheid van je water ( bijv. Ronse : 60 franse graden, Tesselt :17 ). Wanneer deze niet aanwezig is draait uw waterontharder op volle toeren.

Homogeen gecompresseerde harsen: d.w.z. gelijke harsen in de waterontharder die tussen twee filters zijn geordend. Bij de meeste waterontharders zitten de harsen los in de harsfles en zijn heterogeen ( = ongelijk ). Heterogene harsen vertonen vele openingen tussen de harsen en het zijn deze ‘gaten’ die moeten worden gevuld met pekelwater ( zout opgelost in water ). Dus eigenlijk speelt de kwantiteit van de harsen een niet zo’n grote rol maar wel de kwaliteit ( gelijkheid, grootte en sterkte). In een grote harsfles zitten tot 6 miljoen harsen: de fles is groot maar de harsen ook. Neem daarnaast 6 miljoen kleine harsen; dan is de fles tot 3x kleiner.

De harsen van de waterontharder hebben invloed op de uitwisselingscapaciteit. De uitwisselingscapaciteit heeft invloed op het aantal spoelingen. Het verbruik per spoeling zal het zoutverbruik van de waterontharder bepalen.

In een volgend artikel bespreek ik de toepassing zoutverbruik op de delta waterontharder.

Vragen of meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.