Afvoer waterontharder, waarom is er een afvoer nodig?

De werking van een waterontharder verklaart waarom een afvoer nodig is.

Werking

In een ontharder loopt het water over harsen. Deze harsen binden de kalk aan zich. (Positief geladen kalkdeeltjes zetten zich op de negatief geladen harsen) Het water loopt door, de kalk blijft achter op de harsen.

De harsen kunnen een bepaalde hoeveelheid kalk binden. Daarna moet de waterontharder een regeneratie uitvoeren. De harsen worden gespoeld met zout water en geven de positief geladen kalk af in het negatief geladen spoelwater.

Deze spoeling: het zout water + de kalk die de harsen afgaven, moet nu verwijderd worden. Daarvoor is een afvoer nodig. De spoeling gaat via de afvoer naar de riolering.

Na de spoeling met zout water is er nog een spoeling met gewoon (niet zout) water om zout- en kalkresten weg te werken. Hierna is de ontkalker terug klaar om kalk uit het water te halen. Het toestel is geregenereerd.

Bestaan er waterontharders die geen afvoer nodig hebben?

Neen. Een waterontharder haalt het kalk uit je water. Er is een toestel op de markt dat een magnetische waterontkalker noemt. Dit zou kalkaanslag verhinderen door de kalk in het water te magnetiseren, zonder de kalk uit je water te halen. Maar, er is geen enkel bewijs dat deze toestellen werken.

Wat als er geen afvoer waterontharder beschikbaar is?

Een waterontharder plaats je waar de waterleiding het huis binnenkomt, voor de eerste aftakking. Je hebt nodig:

  1. Beschikbare ruimte om een toestel te plaatsen.
  2. Een afvoer.

Delta waterontkalkers zijn ontworpen om gemakkelijk geplaatst te worden.

  • Het zijn heel compacte toestellen die heel weinig ruimte in beslag nemen.
  • Delta waterontharders hebben verschillende uitvoeringen die een flexibele plaatsing mogelijk maken. Zo heeft de duplex unit een onthardingsmodule en een apart zoutvat. De module wordt bijvoorbeeld hoog aan de keldermuur bevestigd waar de waterleiding het huis binnenkomt terwijl het zoutvat op de grond blijft staan.
Duplex Unit plaatsing met zoutreservoir op de grond
De modules bovenaan de muur van een kelder, de zoutbak op de grond.
  • De afvoer mag op een zekere afstand van het toestel zijn. Er is een maximum van 2 meter verticaal en 5 meter horizontaal. Zo kan je bijvoorbeeld rond een deur gaan of naar een andere kamer waar wel een afvoer beschikbaar is.

afvoer waterontharder

We hebben het geschikte toestel en de ervaring om problemen met een moeilijk bereikbare afvoer op te lossen. Aarzel dus niet om ons te contacteren zodat we de situatie kunnen bekijken en vrijblijvend een offerte op maat kunnen maken.

Nog 2 opmerkingen

Wij plaatsen onze toestellen met een afvoer flexibel diameter 40 zodat er geen verstoppingen komen.

Het is wettelijk verplicht om contact tussen afvoer- en leidingwater onmogelijk te maken. Daarom plaatsen we op al onze installaties een open drain connection.

Vragen of meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.