Kan een waterontkalker helpen om symptomen van eczeem te verlichten? Een recent onderzoek beweert van wel. We geven hier een samenvatting van het onderzoek.

De universiteit van Portsmouth voert een studie uit naar het effect van hard en zacht water op eczema. Dit onderzoek wordt gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid.

De universiteit is op zoek naar kinderen van 6 maand tot 16 jaar, die lijden aan eczeem en willen deelnemen aan een klinische studie om na te gaan of een waterontharder helpt bij hun aandoening. Eczeem treft meer dan 20% van de kinderen in het Verenigd Koninkrijk. Het meest voorkomende symptoom is een rode, droge huid die jeukt of brandt, waarbij blaasjes kunnen ontstaan die vocht afscheiden. Het merendeel van de behandelingen helpt enkel om de symptomen enigszins te verlichten, en kan tevens ongewenst neveneffecten veroorzaken.

Eczeem zou vaker voorkomen in regio’s met hard water, zoals Portsmouth en het eiland Wight, maar niemand weet eigenlijk waarom. De studie onderzoekt of eczema bij kinderen verbeterd kan worden door een toestel te installeren dat alle water in het huis onthardt, behalve een enkele kraan in de keuken die gebruikt wordt voor drinkwater. De ontharders worden gedurende de volledige proefperiode gratis geïnstalleerd bij de families die deelnemen aan de studie. Achteraf kunnen zij het toestel aan verminderde prijs kopen.

Anne-Marie Crawford-Flanagan heeft net deelgenomen aan de studie met haar zoontje Dylan, die 15 maand oud is en aan een dermate ernstige vorm van eczema lijdt dat de baby van hoofd tot teen in vochtige doeken gewikkeld moest worden. Zij zegt : ”Door het eczeem, had Dylan last van bloedende zweren, en kon hij niet langer dan een uur slapen zonder wakker te worden om te krabben. De dokter had al een tiental verschillende zalfjes voorgeschreven, en ik was ten einde raad. Nog geen twee weken na de installatie van de ontharder, vond er een opmerkelijke verandering plaats. Nu heeft hij nog nauwelijks last; het is een totaal ander kind.

zacht water en eczeem
Baby Dylan voor en na de installatie van de waterontharder

Als de studie aantoont dat zacht water de symptomen van eczeem kan verlichten, kan dit de levenskwaliteit verbeteren van miljoenen mensen die aan de ziekte lijden. Tara Dean, directeur Research bij de ‘School of Health Sciences and Social Work’ en coordinator van de studie, zegt: “Eczema zou minder vaak voorkomen in regio’s met zacht water, en er zijn al enkele aanwijzingen die suggereren dat de installatie van een waterontharder kan helpen om de symptomen te verlichten. Door middel van een klinische studie willen wij nagaan of dit werkelijk klopt. Als wordt bewezen dat een waterontharder helpt bij eczeem, betekent dit een doorbraak voor zowel de dokters als de patiënten. Voor sommige patiënten kan het volstaan om hun afhankelijkheid van farmacologische behandelingen (zoals steroïden en zalfjes) te verminderen. Bovendien hebben de families met zacht water ook minder wasmiddel nodig voor hun kleren, wat een grote bron van irritatie kan zijn voor mensen die last hebben van eczeem.”

De vrijwilligers worden geëvalueerd om te verzekeren dat ze geschikt zijn voor de studie, en er wordt gecontroleerd of er een ontharder bij hen thuis geïnstalleerd kan worden. De deelnemers aan de studie worden in een nabijgelegen ziekenhuis onderzocht door een gespecialiseerde verpleger, die de ernst en de evolutie van hun aandoening opvolgt. De verplegers weten niet welke patiënten een ontharder gebruiken. Elk kind (of hun ouders) wordt gevraagd een dagboek bij te houden van hun symptomen, en door middel van een polsband worden ’s nachts de krabbewegingen gemeten terwijl ze slapen.

“Mensen met eczeem hebben de neiging vaker te krabben terwijl ze slapen, zonder dat ze zich hiervan bewust zijn. Wij kunnen krabbewegingen meten om te controleren of ze minder krabben wanneer het water onthardt wordt,” zegt professor Dean, onderdirecteur van het ‘David Hide Astma & Allergy Research Centre’ op het eiland Wight.

Hoewel eczeem op het volledige lichaam kan voorkomen, zijn de meest voorkomende plekken op het gezicht, de nek en de binnenkant van de ellebogen, knieën en enkels. Bij jonge kinderen komt dit meestal voor op het voorhoofd, de wangen, de onderarmen, de benen, de nek en bovenop het hoofd.

De kinderen worden driemaal onderzocht tijdens de studieperiode van 16 weken om na te gaan of hun symptomen en levenskwaliteit verbeterd zijn. Gedurende de volledige periode van de studie, kunnen de kinderen hun normale behandeling verder te zetten.

De studie wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, en wordt gecoördineerd door de Universiteit van Nottigham. Andere studiecentra bevinden zich zich in Boston, Lincoln, Nottigham, Leicester, Cambridge en Londen.

Voor meer informatie, zie de website www.swet-trial.co.uk.