Is zacht water ongezond? Is een waterontharder slecht voor de gezondheid?

Is zacht water ongezond? Is een waterontharder slecht voor de gezondheid? Het antwoord op beide is neen. Er zijn twee mogelijke redenen om je zorgen te maken over je gezondheid bij een waterontharder.

  1. Bacterievorming.
  2. Chemische wijziging van het water.

Maar, er is ook een positief effect van zacht water voor je lichaam, namelijk het is veel beter voor je huid en haar.

Bacterievorming

Een waterontharder wordt zo geïnstalleerd dat het leidingwater nooit met de afvoer of met de riolering in contact komt. Dit is een wettelijke verplichting.

Een andere manier waarop er bacterievorming kan ontstaan is als het water in het toestel lang stilstaat. Dus, als je bijvoorbeeld lang op reis bent geweest, laat dan even de kranen openstaan zodat al het stilstaand water uit je waterleiding en uit je ontharder verdwijnt.

Chemische wijziging van het water

Waterontharders halen kalk uit je water. Ze wijzigen dus de samenstelling van je water. De kalk-ionen worden vervangen door natrium-ionen in een chemisch proces dat men ionenuitwisseling noemt (alle waterontharders werken zo). Dit leidt tot 2 vragen:

  1. Is water zonder kalk of zacht water ongezond?
  2. Is water met meer natrium ongezond?

Kalk is een mineraal en het menselijke lichaam heeft kalk nodig. Is minder kalk in je drinkwater dan niet goed? Neen, mensen halen slechts 2% van hun kalkopname uit drinkwater. De overgrote meerderheid komt uit voeding.

Is zacht water ongezond?

Mensen laten een waterontharder installeren om af te zijn van problemen met kalk en kalkaanslag. Maar, er zijn heel wat gebieden waar het leidingwater natuurlijk zacht is.  De Belgische gemeenten Pelt en Peer hebben bijvoorbeeld een waterhardheid van 5 Franse graden. Maar toch hebben de mensen in deze gebieden geen tekort aan kalk in hun lichaam.

De andere vraag is of water met meer natrium ongezond is. Laten we eerst duidelijk maken dat natrium niet gelijk is aan zout. De samenstelling van zout is NaCl, natriumchloride. Een waterontharder voegt natrium toe aan je water. Maar, hierbij worden de Belgische normen niet overschreden. Enkel voor mensen die een zoutarm dieet hebben of voor het bereiden van melk voor zuigelingen is zacht water niet aan te raden.

Goed voor huid en haar

Kalk in het water is ruw. Vergelijk het een beetje met zandkorreltjes. Het schuurt je haar en huid. De huid heeft een natuurlijke beschermlaag die de huid soepel houdt. Deze beschermlaag wordt weggeschuurd door kalk in het water. Gevolg is uitdroging, jeuk en irritatie. Ook het haar wordt aangetast door kalk.

Is een waterontharder slecht voor de gezondheid?

Zacht water is zacht voor je huid en haar. Ze behouden hun natuurlijke veerkracht en verminderen de nood aan verzorgende producten en crèmes. Het positieve effect van zacht water op je lichaamsverzorging is één van de voordelen van zacht water.

Besluit

Is zacht water ongezond? Neen. De consumptie van zacht water zal niet leiden tot een calciumtekort. Het menselijk lichaam haalt kalk namelijk vooral uit vaste voeding. Zacht water is wel rijker aan natrium maar het blijft binnen de norm. Enkel bij baby’s of mensen met een zoutarm dieet moet je oppassen.

Is een waterontharder slecht voor de gezondheid? Terug neen. In een goed functionerende waterontharder kunnen zich geen bacteriën vormen. Enkel als het toestel lang stilstaat moet je oppassen. Laat het water een tijdje lopen zodat het stilstaande water uit je leidingen en je ontharder verdwijnt.

Ten slotte, zacht water is fantastisch voor je haar en huid. Ze behouden hun natuurlijke veerkracht en bescherming.

Bekijk onze waterontharders voor huishoudelijk gebruik.

Vragen of meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.