Sommige loodgieters raden inderdaad aan om de eerste 3 à 4 jaar nog geen waterontkalker te plaaatsen in een nieuwbouw. Dit omdat de kalkafzetting dan een beschermlaag zou geven aan de leidingen.  Dat is ook zo, bij hard water ontstaat er kalkafzetting en dit zal dan eventuele kleine lekjes sluiten.

Maar, er zijn gemeenten met een heel lage natuurlijke waterhardheid. Peer, Hamont-Achel, Overpelt, … hebben allen een heel lage waterhardheid (5 Franse graden). Zij hebben ‘natuurlijk zacht’ water. Dit wil niet zeggen dat hun leidingen meer lekken.

Bovendien wordt er in nieuwe huizen bijna niet meer gewerkt met galvanisé buizen. Meestal zijn het nu PVC buizen, al dan niet met messing bochten. In PVC buizen is er veel minder tot geen afzetting van de kalk, enkel in de messing-bochten kan kalk zich eventueel afzetten. Als deze bochten niet goed zijn aangedraaid kan kalkafzetting hier wel snel een klein lek dichten. Maar, na het plaatsen van een waterontharder komt er zacht water door de leidingen en kan er opnieuw een gaatje ontstaan.

Wat wij aanraden: bent u van plan in de toekomst een waterontharder te plaatsen, vraag aan uw loodgieter de koppelstukken extra aan te draaien, leg nooit koppelstukken in beton of chappe. Plaats eerst uw waterontharder, zet het toestel op by-pass, laat de loodgieter zijn werk doen en test dan met uw zacht water of er geen lek is. Nu geen lek is nooit geen lek.