Update: we hebben nu een aanbod specifiek voor zelfplaatsers.

Als je een beetje handig bent en iets van sanitair kent  (o.a. koppelingen, reducties..) is een waterontharder vrij gemakkelijk zelf te installeren.

Met een officiële watertestkit (druppeltest) kan je de waterhardheid van je water meten, schrijf deze op. Daarna sluit je de hoofdkraan af en doe je de buis ( slijpen, raccord of gewoon loskoppelen) open op de gewenste plaats van installatie. Zorg ervoor dat je ¾ buitendraad hebt op het uiteinde van de buis. Ook waar je de ontharder terug moet aansluiten doe je hetzelfde.

Nu kan je ofwel het toestel plaatsen met inox beugel (twee gaten boren en inox beugel vast hangen) ofwel de losstaande versie plaatsen. Men zet de by-pass in zijn functie. Dan worden de flexibels vastgemaakt aan de by-pas en de leidingen. Met een imbus sleutel maat 5 kan men de hardheid instellen.

De zak zout wordt in de reservoir gegoten en men voegt er een halve emmer water bij. De ontharder wordt met een eenvoudig kliksysteem en darm met de zoutbak verbonden. De flexibele afvoer wordt aangesloten op een bestaande afvoer, liefst met Y- profiel dusdanig er geen contact is met ander afvoerwater. Nu draait men de hoofdkraan open en draait men de by-pass langzaam open. Met een imbus maat 5 laat je de teller (doorschijnende schijf ) doordraaien tot deze een klik zegt en dus in regeneratie treedt. Na 15 minuten is deze voltooid en kan de waterontharder zijn werk doen. Nu kan je de test nog eens doen en genieten van je zachte water.

Een minpunt is dat je voor zelfplaatsers 21% BTW betaalt en voor een plaatsing in een woning van 5 jaar en ouder 6%. Op een bedrag van rond de duizend euro maakt dit 150 euro en voor die centen is hij dan wel betaald. Ook bij het plaatsen door een niet geregistreerde aannemer verlies je de garantie bij vele toestellen. Een delta wateronharder geeft je sowieso 5 jaar fabrieksgarantie, ook bij zelfplaatsing. Maar er mag geen fout gevonden worden die te wijten is aan de installatie.

Vraag hier een offerte voor uw delta waterontharder aan. Prijzen vanaf 1175 euro (simplex) en 1450 euro (duplex).