Merkproduct of eigen fabricaat
Waterverzachters worden meestal aangekocht via een grote producent van waterverzachters en onder deze merknaam of een andere naam verkocht.
Anderen worden geassembleerd in een hangar op een klein industrieterrein met onderdelen van lage kwaliteit wat de duurzaamheid, efficiëntie en effectiviteit van het eindtoestel niet ten goede komt. De productiekost ligt wel lager, de prijs voor de consument ligt soms lager.
De firma bij wie je aankoopt
Vergelijk prijzen. Vraag na welk merk van waterverzachter de firma verkoopt en zoek andere firma’s op die hetzelfde merk verkopen. Toestellen van eigen fabricaat vermijd je beter, kies voor de merken.
Weet dat verdelers die veel waterverzachters verkopen, ze aankopen aan een lagere prijs en jou dus ook een betere prijs kunnen geven.
Pas ook op voor glamour en glitter. Een glanzende brochure? Die betaal jij als consument. De grootste beursstand? Die betaal jij als consument, 300 euro/m² per dag.
Verplichte contracten
Zoals verplichte zout- en onderhoudscontracten kunnen heel hoog oplopen. Zo kan een toestel vrij goedkoop aankopen maar diezelfde prijs nog een betalen in onderhoud en zout de komende 10 jaar.
Onderhoud is noodzakelijk, verzeker je gewoon op voorhand van een redelijke prijs. Neem nooit contracten voor zoutafname aan. Zout koop je aan de beste prijs in een doe-het-zelf zaak of daar waar je het goedkoopste vind. Vergelijken en opzoeken is de boodschap.
Pas ook op met ‘speciale zoutsoorten’, enkel te verkrijgen bij … Het enige speciale aan dit zout is de te hoge prijs.
Zout- en spoelwaterverbruik
Hoe meer zout en spoelwater je toestel verbruikt, hoe meer je toestel je kost. Kies voor een zuinige waterverzachter en laat voor de aankoop het verbruik schatten. Zo kan je vergelijken tussen merken.