Iedereen claimt een zuinige waterontharder te verkopen, maar hoe kan ik die zuinigheid nu effectief meten?

Praktisch alle verkopers claimen een zuinig toestel te hebben. Dit omdat de eerste modellen, de traditionele ontharders die nog steeds verkocht worden op beurzen, een heel pak zout en een overdreven waterrekening teweeg brachten. Dus weet de markt dat en gaan ze daarop  inspelen door op de folders zuinig, zuiniger, laag verbruik,..enz. te plaatsen. Het valt me dan wel op dat zelfs de zoutverslindende toestellen het ook durven te doen. Totaal niet correct.

Als consument is het belangrijk dat je over concrete getallen kan praten. Laat daarom een berekening doen door de verkoper , laat zijn naam eronder plaatsen en durf hem vragen het te tekenen. Dit is niet altijd makkelijk.

Zijn er dan factoren die bepalend zijn voor het verbruik? Ja en heel wat. Hieronder de belangrijkste:

  • Het uitstellen van de regeneratie tot ’s nachts geeft altijd meer verbruik.
  • Zorg voor een hydraulisch toestel. Heeft sowieso geen elektriciteitsverbruik.
  • Harsen moeten homogeen zijn en gecompresseerd tussen twee filters. Grote openingen tussen de harsen of een harsfles die maar voor 80% is gevuld doet het zoutverbruik aanzienlijk stijgen.
  • Een hardheidsinstelling. Als je in Ronse 60 franse graden en in Gent 30 franse graden is het logisch dat hij maar de helft consumeert bij lagere franse graden. Daar is Delta een koploper in.