Heb je een extra vuilfilter nodig bij een waterontharder?

Onlangs vertelde een klant me: “Er is een vuilwaterfilter nodig om het vuil tegen te houden voor het in de ontharder komt. Bij het kijken naar mijn vuilwaterfilter bleek dat er heel wat vuil in zat. Ik ben ervan overtuigd dat de vuilwaterfilter mijn toestel beschermt.” We leggen uit wat hier niet aan klopt.

Definities

Laten we eerst het verschil tussen een vuilfilter en een waterontharder duidelijk maken. Een vuilfilter of vuilwaterfilter of waterfilter haalt vuil en onzuiverheden uit je water door het water te filteren. Een waterontharder haalt kalk uit je water door een chemisch proces.

Soms plaatst men voor de waterontharder een vuilfilter. Zo wil men vermijden dat vuildeeltjes in de waterontharder terecht komen en daar verstoppingen veroorzaken.

Vuil in het water komt frequent voor bij oudere waterleidingen of bij werken aan de waterleidingen.

Delta waterontharders

Delta waterontharders hebben ingebouwde, zelfreinigende vuilfilters. Per module heeft een delta toestel 2 filters van 80 micron. Er is ook nog een filter van 300 micron aan de klep. Deze filters houden het vuil uit de waterleiding tegen.

Bij de spoelfase van een waterontharder worden deze filters gespoeld. Het opgehoopte vuil spoelt dan weg en de filters worden gereinigd. Bij een modaal gebruik van een delta toestel spoelen de filters om de 600 liter met 8 liter water.

harsvat delta waterverzachters
Ingebouwde vuilfilters in een delta waterontharder.

Door de ingebouwde vuilwaterfilters hebben delta waterontharders eigenlijk geen extra waterfilter nodig. Dit zien wij ook in onze onderhoudscijfers. Bij de duizenden toestellen die we plaatsten (zonder waterfilter) werd geen enkel probleem met verstoppingen door vuil vastgesteld.

Is een vuilfilter nodig bij andere merken van waterontharders?

Dit is niet aan ons om te zeggen. Een hoop toestellen hebben helemaal geen vuilfilter. Andere toestellen vereisen meer onderhoud omdat de filter niet zelfreinigend is.

We horen ook vaak het verhaal dat sommige verkopers een extra vuilfilter pushen bij de klant. Levert wat extra commissie op.

En het verhaal van onze klant?

De klant vond vuil in zijn extra vuilfilter. Dit bewees voor hem dat deze filter nodig was. Maar, hij zag niet in dat de ingebouwde filters bij zijn delta waterontharder dit vuil ook zouden tegenhouden.

Bekijk hier onze delta waterontharders voor huishoudelijk gebruik.

Vragen of meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.