Waarom raden sommige loodgieters een waterontharder in een nieuw huis af?

Sommige loodgieters raden inderdaad aan om de eerste 3 à 4 jaar nog geen waterontkalker te plaatsen in een nieuwbouw. Dit omdat de kalkafzetting dan een beschermlaag zou geven aan de leidingen.  Dat is ook zo, bij hard water ontstaat er kalkafzetting en dit zal dan eventuele kleine lekjes sluiten.

Een tweede reden is dat onthard water zich soms agressief kan gedragen en (metalen) leidingen of koppelstukken maar ook wanden van bv warmwaterboilers kan aantasten. Ook hier zorgt kalkafzetting voor een beschermlaagje dat dit zal verhinderen.

Maar, je hoeft geen 3 of 4 jaar te wachten. Na 3 of vier maand zal er reeds een verhard laagje kalkafzetting zijn dat voor voldoende bescherming zorgt. Ons advies is dan ook simpel. Neen, je hoeft niet te wachten, laat je waterontkalker samen met je huis plaatsen maar zet hem op bypass gedurende de eerste 3/4 maanden. Daarna activeer je hem en geniet je van zacht water.

Opmerking: er zijn gemeenten met een heel lage natuurlijke waterhardheid. Peer, Hamont-Achel, Overpelt, … hebben allen een heel lage waterhardheid (5 Franse graden). Zij hebben ‘natuurlijk zacht’ water. Dit natuurlijk zacht water heeft geen agressieve eigenschappen en zal nooit metalen onderdelen aanvreten.

Vragen of meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.