Wat betekent een eventuele stroomafsluiting voor je waterontkalker?

Zoals bekend zullen veel gemeenten te maken krijgen met stroomafsluiting deze winter. Wat betekent dit nu voor je waterontkalker?

Electrische waterontkalkers

Voor een elekrische waterontkalker is stroomafsluiting of onderbreking nefast. Het toestel staat zo ingesteld dat het ’s nachts moet spoelen. Bij oudere toestellen zal de mechanische tijdsklok tijdens de stroomonderbreking niet werken. Wanneer de stroom dan terug aangaat zal deze de tijd van de stroomonderbreking erbij tellen. Vb. als hij ingesteld staat om om 5u te spoelen en de stroom valt uit gedurende 3u, dan zal de spoeling doorgaan om 8u. Niet ideaal als je dan juist onder de douche staat. Tussenkomst van een technieker zal nodig zijn om het toestel in te stellen. Prijskaartje van een dergelijke interventie: tussen de 80- 120 euro.

Bij modernere toestellen met digitale displays zal het toestel zich gewoon uitschakelen en zal het niet meer werken. Bij bv. de Sensor soft komen er dan horizontale streepjes op. Bij een Watergenius zal er een rood lichtje branden. Ook hier is een dure interventie nodig om het toestel terug te activeren.

Hydraulische waterontkalkers

Bij hydraulische toestellen ligt dit helemaal anders. Deze toestellen werken op waterdruk, verbruiken geen stroom en hebben dan ook geen hinder van een stroomafsluiting. Kortom, heb je een hydraulische waterontkalker, dan hoef je je geen zorgen te maken.

En zonder stroomafsluiting?

Hydraulische waterontkalkers blijven veruit superieur. Ze hebben geen verborgen kost door het sluipend stroomverbruik van de electrische onderdelen en zijn ook niet gevoelig aan stroomuitval door kortsluitingen in huis.

Bovenal blijven electrische onderdelen de achilleshiel van toestellen die jaren moeten blijven draaien. Die dingen gaan eenvoudigweg niet zo lang mee.

Bekijk onze hydraulische delta toestellen.

Vragen of meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.