Ecowater waterontharder review

In dit artikel maken we een ecowater waterontharder review. We vergelijken ecowater met ons merk, delta waterontkalkers. We zijn niet neutraal maar proberen wel een eerlijk vergelijk te maken.

Ecowater systems

Ecowater is een grote speler in waterontharding. Dit zowel in België als wereldwijd. De hoofdzetel van ecowater België is in Olen. De toestellen zijn in essentie Amerikaans. Er zijn ook een aantal toestellen op de markt die de ecowater besturingsklep gebruiken.

Ecowater heeft 2 lijnen van toestellen: comfort en evolution. Elke lijn heeft verschillende modellen naargelang je waterverbruik. De comfort is de budgetvriendelijke lijn terwijl de evolutionlijn vooral meer elektronica heeft: een zuiniger besturingssysteem, sensoren en een wifi verbinding zodat het toestel opgevolgd kan worden via een app. De evolution modellen hebben dan ook een hogere prijs.

Harsinhoud bij delta

Delta toestellen zijn opgebouwd rond een hoge uitwisselingscapaciteit van de harsen. De kleine, homogene harsen zitten gecomprimeerd tussen filters en hebben een zeer groot contactoppervlak met het water. Hierdoor hebben delta toestellen dezelfde capaciteit als de klassieke grote toestellen, ook al hebben ze veel minder hars.

ecowater waterontharder review
Traditionele harsen versus delta harsen.

Een kleine harsinhoud betekent een kleiner toestel en een snelle (15 minuten) en zuinige spoeling (minder spoelwater en zout).

Harsinhoud bij ecowater

Ecowater gebruikt de traditionele, grove, heterogene harsen die los in een harsfles liggen. Hierdoor zijn ze een heel stuk minder efficiënt. Je hebt er met andere woorden meer van nodig.

Meer harsen dus meer spoelwater en zout, dus minder zuinig. De spoeling duurt ook langer. Meer harsen, meer zout, meer spoelwater betekent ook een groter toestel.

Simplex

Alle ecowater toestellen zijn simplex modellen. Dit wil zeggen dat er één harsreservoir is. Simplex toestellen van elk merk hebben hetzelfde probleem. Eens de harsen verzadigd zijn, moet ze regenereren door ze met zout water te spoelen. Tijdens deze spoeling is er geen zacht water beschikbaar.

Delta toestellen hebben een simplex serie en een duplex serie. De duplex serie met 2 harskolommen geeft altijd zacht water. De tweede module blijft werken terwijl de eerste regenereert. De simplex serie levert geen zacht water tijdens de regeneratie. Maar, door de compact harsinhoud duurt de regeneratie slechts 15 minuten, waarna je weer zacht water hebt.

Volumetrische sturing

De delta modellen gebruiken een 100% volumetrische sturing. Delta toestellen houden het volume water bij dat ze reeds verwerkt hebben. Eens een zeker volume verwerkt is, gaat het toestel onmiddellijk spoelen.

Bij de delta duplex toestellen behoudt je zacht water omdat de ene module blijft doorwerken terwijl de andere regenereert (spoelt). Bij de delta simplex toestellen heb je geen zacht water tijdens deze spoeling. Dit nadeel van de simplex wordt gecompenseerd door:

  • De heel snelle spoeling, slecht 15 minuten
  • De compactheid van de simplex, het meest compacte toestel op de markt dat bovendien niet aan capaciteit verliest!
  • De goedkopere prijs tov van het duplex model.

Tijdsgebonden volumetrische sturing

Zoals alle traditionele waterontharders, gebruikt ecowater een tijdsgebonden volumetrische sturing. Het toestel houdt het volume verwerkt water bij (volumetrisch). Maar eens het bijna verzadigd is, gaat het de nodige spoeling uitstellen tot in de nacht (tijdsgebonden).

Het voordeel hiervan is dat je tijdens de spoeling van de enkele simplex module (alle ecowater modellen zijn simplex) geen last hebt van het feit dat je geen zacht water hebt. Dit omdat de meeste mensen ’s nachts niet veel water verbruiken.

Een nadeel is dat het ecowater toestel nog aan efficiëntie inboet omdat het altijd te vroeg of te laat zal spoelen. Als de capaciteit bijna maar nog niet helemaal bereikt is, zal het toestel beslissen om te spoelen en wordt het minder zuinig. Het kan ook zijn dat je op een bepaalde dag een extra hoog verbruik hebt waardoor je toestel reeds halverwege de dag verzadigd is. In dit geval geef het toestel geen zacht water meer tot het ergens in de nacht regenereert.

Modellen

Het ecowater gamma bestaat uit een reeks modellen met verschillende harsinhouden (7 – 43 liter). Elk model kan een bepaald waterverbruik verwerken aan een ‘optimale’ regeneratiecyclus. Het toestel zal dan bijvoorbeeld om de 5 of 6 dagen regenereren.

Bij delta toestellen is er geen relatie tussen harsinhoud en waterverbruik. De simplex en duplex reeksen komen in verschillende uitvoeringen die een flexibele plaatsing toelaten. Zo wordt de delta duplex unit bijvoorbeeld aan de muur bevestigd terwijl het losse zoutvat op de grond blijft staan.

Duplex Unit plaatsing met zoutreservoir op de grond
Flexibele plaatsing: de duplex modules bovenaan de muur van een kelder, de zoutbak op de grond.

Delta ontharders zijn ook bijzonder compact zonder aan kracht en capaciteit in te boeten. De grootte van een ecowater toestel wordt bepaald door de harsinhoud. Hun kleinste toestel is enkel geschikt voor een laag waterverbruik.

Elektronica

Wij zijn geen fan elektronica in een waterontharder. Je hebt een stopcontact nodig en er is sluipverbruik. Bij stroomuitval kunnen er ontregelingen zijn die een interventie nodig maken. Er zijn elektrische storingen en fouten. Ten slotte is elektriciteit en water nooit een goede combinatie.

De Ecowater toestellen hebben meer elektronica dan andere klassieke waterontharders:

  • Verlichting in de zoutbak.
  • Een sensor die de hoeveelheid resterend zout meet.
  • Uitgebreide programmatie mogelijkheden van de klep.
  • Wifi connectie + manager app.

Voor ons is dit overbodig. Er is sprake van overengineering.

App

Om te kijken of er nog voldoende zout in je delta zit, hef je het deksel op en kijk je. Ecowater toestellen hebben een sensor die het zoutgehalte meet en dan via wifi een berichtje naar een manager app sturen waar je het kan aflezen. Welke oplossing zal binnen 5 of 10 jaar nog probleemloos werken?

De lage score en povere recensies van de app in playstore of appstore leren je veel over de kwaliteit van de app.

Delta toestellen zijn eenvoudige, mechanische oplossingen. Dit maakt ze makkelijk om te plaatsen, in te stellen en te onderhouden.

Service en verkoop

Ecowater heeft een goede reputatie. De verkopers en plaatsers zijn vriendelijk, punctueel en nemen de tijd om vragen te beantwoorden. Ze gebruiken de traditionele verkoopmethode van grote standen op grote beurzen met grote kortingen.

Besluit ecowater waterontharder review

Ecowater toestellen zijn wat wij de traditionele waterontharders noemen. Inefficiënt gebruik van de harsen betekent dat je veel harsen nodig hebt. Dit leidt tot een regeneratie die lang duurt en veel spoelwater en zout verbruikt. Hierdoor moet de spoeling naar de nacht worden verplaatst via een tijdsgebonden elektronische sturingsklep. Dit geheel wordt dan in een groot toestel samengebracht.

Delta waterontkalkers zijn een innovatief ontwerp. Door harsen van hoge kwaliteit, compact te stapelen krijg je een veel hogere efficiëntie. Minder hars, even krachtig, zuiniger, compact en 100% volumetrisch. Een eenvoudig, duurzaam mechanisch ontwerp zonder elektronica.

Bekijk onze waterontharders voor huishoudelijk gebruik.

Vragen of meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.