Welke waterontkalker kopen, deel 11: gebruikservaringen vergelijken

Dit is het 11de deel in de reeks welke waterontharder kopen.

Een laatste optie die je kan gebruiken, wil je een waterontkalker kopen, is getuigenissen opzoeken. Feitelijke ervaringen van mensen die dit of dat toestel gekocht hebben. Een user review zoals je kent van bijvoorbeeld booking.com of bol.com.

Onafhankelijke review websites

Er zijn een aantal websites die onafhankelijke reviews aanbieden. De bekendste is google zelf. Als je een bedrijfsnaam opzoekt geeft google als zoekresultaat meestal een bedrijfsprofiel. Op dit bedrijfsprofiel vindt je vaak reviews terug.

Een tweede optie is facebook. Als het bedrijf een facebook profiel heeft, kan je daar recensies terugvinden.

De laatste optie die we willen vermelden is trustpilot, een internationale website die specifiek gebruikservaringen verzamelt en deelt. Het nadeel is dat niet veel Belgische wateronthardingsbedrijven bekend zijn op deze site. Een interessante uitzondering is aqua service.

Websites van verkopers

Er zijn bepaalde verkopers van waterontkalkers die op hun website gebruikservaringen van hun klanten tonen … en zoals je verwacht zijn die allemaal goed tot zeer goed. Begrijpelijk maar nutteloos. Wat je ook kan doen is aan een firma enkele referenties in je buurt vragen.

Familie, kennissen en vrienden

Wil je echte ervaringen vraag dan eens rond bij vrienden, familie of buren. Maar zelfs daar moet je oppassen. Waterontkalkers gaan best lang mee dus de kans dat je iemand kan spreken die meerdere waterontkalkers heeft gehad is klein. Hun ervaring is eerder beperkt tot: ja zacht water is aangenaam, ja het toestel werkt goed of ja de installateur was vriendelijk.

Het kan wel interessant zijn om naar verbruik te vragen. Hoeveel zaken zout heb je jaarlijks nodig? Is je waterverbruik gestegen? Let wel op hierbij. Je hebt grote verschillen in lokale waterhardheden en in waterverbruik. Dat een waterontkalker bij persoon A zoveel maal spoelt of dat er X aantal zakken zout verbruikt zijn, kan bij jou een volledig ander beeld geven.

Anonieme websites

waterontkalker kopen

Sinds enkele jaren is er een wildgroei aan anonieme websites rond waterontkalkers. Je herkent ze aan namen zoals waterontharder-expert, waterontkalker-kiezen, waterverzachter-info, waterontkalker kopen, waterverzachter-prijs, offerte-waterontkalkers, … en ze hebben een extensie zoals .eu, .be, .info, .net,… Al deze websites hebben een aantal dingen gemeen:

  • Ze zijn anoniem: je weet niet van wie ze zijn, er zijn nergens contactgegevens of bedrijfsinformatie te vinden. Je weet niet wie deze site beheert (en waarom).
  • Oppervlakkige informatie: er is heel wat informatie te vinden maar alles is een beetje vaag en onduidelijk.
  • Ze verschijnen hoog in de zoekresultaten van google.
  • Er is altijd wel ergens een button: offertes aanvragen, vergelijk offertes, prijs vergelijken,… Ze proberen je data te bemachtigen.

Deze websites beloven je de beste prijs of een reeks offertes maar zijn gewoon clickbait. Ze vormen een web gemaakt om contactgegevens van mensen te oogsten om deze data dan te verkopen. Koop bij bedrijven, niet bij anonieme derde partijen!

Forums

Een laatste actie die je kan ondernemen zijn forums nalezen. Deze geven een relatief objectief beeld omdat ze onafhankelijk zijn en ook heel geschikt om vragen te stellen. Eén notoire forumpost is deze op bouwinfo.be: https://www.bouwinfo.be/forum/technieken/sanitair/tevreden-van-je-waterontharder die in 2010 startte, nog steeds loopt en op het moment van dit schrijven 1430 antwoorden heeft.

Besluit

Wil je een waterontkalker kopen dan kunnen onafhankelijke gebruikservaringen nuttige informatie en vertrouwen geven. Het kan de moeite lonen om een bedrijfprofiel op te zoeken op google of facebook. Pas op van anonieme websites.

Vragen of meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.