Water- en zoutverbruik waterontharder berekenen

Het water- en zoutverbruik van een waterontharder hangt af van 3 zaken: het type toestel, je waterverbruik en je plaatselijke waterhardheid. We leggen eerst kort de werking van een waterontharder uit.

Werking van een waterontharder

Waterontharders bevatten harsen die kalk opnemen (binden). Na een tijd zijn de harsen verzadigd en kunnen ze geen kalk meer opnemen.

Op dat moment gaat het toestel een regeneratie uitvoeren. De harsen worden gespoeld met zout water en laten al de opgenomen kalk los. Deze spoeling van zout water + kalk wordt dan in een afvoer weggeleid. De harsen staan terug klaar om kalk op te nemen.

Water- en zoutverbruik waterontharder

Elke keer als een waterontharder deze spoeling of regeneratie uitvoert, verbruikt het toestel dus water (leidingwater) en zout (uit het zoutreservoir).

Over een periode van 10 jaar of meer zal een waterontharder honderden spoelingen uitvoeren. Dit verborgen verbruik loopt dan ook behoorlijk op! Het is met andere woorden in je eigen belang om een zuinige waterontharder te kiezen.

Waterverbruik en waterhardheid

Elk huishouden heeft een ander waterverbruik. Maar het is niet enkel waterverbruik dat het verbruik van een waterontharder bepaalt. Ook je plaatselijke waterhardheid is van belang.

Een eenvoudig voorbeeld: twee huishoudens met een identiek waterverbruik maar:

 • Huishouden 1 heeft een waterhardheid van 15 Franse graden.
 • Huishouden 2 heeft een waterhardheid van 30 Franse graden.

Dan zal bij huishouden 2 de waterontharder tweemaal sneller verzadigd zijn en zal het toestel dus ook tweemaal sneller moeten regenereren. (Bij plaatsing van een toestel wordt de waterhardheid gemeten en ingesteld.)

Type toestel

Naast het waterverbruik en plaatselijke waterhardheid is ook de waterontharder die je kiest heel belangrijk. Niet alle waterontharders zijn hetzelfde. Sommige toestellen verbruiken tot 5 maal meer dan andere.

Ons merk, delta waterontkalkers, is één van de zuinigste toestellen op de markt omdat het ontworpen en geoptimaliseerd is om zeer zuinig te zijn.

water en zoutverbruik waterontharder berekenen
Delta Simplex Compact
 1. Fijne, homogene harsen zorgen voor een veel groter contactoppervlak met het water. Je kan evenveel ontharden met een veel kleinere harsinhoud. Deze kleinere harsinhoud betekent dat je minder zout en spoelwater nodig hebt.
 2. De 100% volumetrische werking van delta toestellen zorgt ervoor dat ze exact op het juiste moment regenereren. Ze zijn dan ook zuiniger.
 3. Instellingen voor hardheid en resthardheid configureren een delta toestel op je plaatselijke waterhardheid en op je persoonlijke hardheid-voorkeur.

Deze 3 factoren onderscheiden delta waterontharders van andere merken. Delta toestellen behoren tot de zuinigste op de markt!

Water- en zoutverbruik delta waterontharders

We hebben de werking van een waterontharder uitgelegd en hoe het water- en zoutverbruik afhangt van waterverbruik, waterhardheid en type toestel. Nu geven we specifieke cijfers.

De basisregels voor delta toestellen zijn:

 • Voor 1 Franse graad spoelt om de 15.000 liter.
 • 1 spoeling verbruikt 300 gram zout en 18 liter water.

Voorbeeld 1: een huishouden met een waterverbruik van 100.000 liter per jaar met een waterhardheid van 30 Franse graden:

 • Voor 30 Franse graden spoelt het toestel om de 500 liter. (totale ontharding naar 0 Franse graden)
 • Per jaar zal het toestel 200 keer spoelen. (100.000 liter / 500 liter)
 • Het toestel verbruikt per jaar 60 kg zout (200 spoelingen * 300 g zout) en 3600 liter water (200 spoelingen * 18 liter).

Voorbeeld 2: een huishouden met een waterverbruik van 140.000 liter per jaar met een waterhardheid van 25 Franse graden en een resthardheid van 5 Franse graden. (resthardheid = hoeveel kalk je in het water wil laten)

 • Voor 20 Franse graden spoelt het toestel om de 750 liter. (ontharding naar 5 Franse graden)
 • Per jaar zal het toestel 187 keer spoelen. (140.000 liter / 750 liter)
 • Het toestel verbruikt per jaar 56 kg zout (187 spoelingen * 300 g zout) en 3366 liter water (187 spoelingen * 18 liter).

Prijzen

Misschien ben je nu aan het denken: “ongeveer 60 kg zout en 3500 liter water per jaar … dit valt wel mee”. En dat klopt! Maar dit zijn cijfers voor zeer zuinige delta toestellen.

Andere merken zijn veel minder zuinig. Daar kom je gemakkelijk aan 150 kg zout en 10.000 liter water. Reken dit dat nog eens uit over een periode van 10 tot 15 jaar! Sommige merken dringen je bovendien ook nog eens zoutcontracten op, met zout aan hun prijs.

Besluit

Het verbruik van je waterontharder is geen eenduidig cijfer. Het hangt af van je waterverbruik, je plaatselijke waterhardheid en van de kwaliteit van je waterontharder.

Als je overweegt om een waterontharder te kopen, hou dan zeker rekening met het verbruik! Over een periode van 10 jaar kan je makkelijk de aankoopprijs van het toestel nog eens betalen aan extra water- en zoutkosten.

Wij hebben hier uitgelegd hoe water- en zoutverbruik waterontharder berekenen. Kies voor een firma die transparant is over het verbruik van hun toestel zodat je een echte vergelijking kan maken!

Loop je een beetje verloren in je berekening? Stuur ons een berichtje en wij rekenen het voor je uit. Vermeld je regio en jaarlijks verbruik. Bekijk hier onze waterontharders voor huishoudelijk gebruik.

Vragen of meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.