Magnetische waterontkalkers, wat doen ze en werken ze wel?

Er wordt veel gespeculeerd over de effectiviteit van deze magnetische waterontharders. Ofwel worden ze tussen de leidingen geplaatst, ofwel gewoon over de leidingen gespannen. Wanneer het water dan voorbij het toestel stroomt zou een elektromagnetisch veld de structuur van de kalk wijzigen.  Dit zou dan leiden tot een minder afzetten van de kalk en dus ook minder verstoppingen.

Testen in laboratoria met dit principe registreerden een klein resultaat maar toonden ook een hele reeks beperkingen aan:

  • het effect is slecht aanwezig bij kleine volumes water
  • het effect is tijdelijk, maw een paar meter voorbij dit magnetisch toestel verdwijnt het effect al

De praktijk is dus anders. Het principe is eenvoudigweg niet praktisch toepasbaar.

Deze apparaten hebben geen afvoer, ze halen niets uit het water. Het enige wat er gebeurt is dat het water door een elecromagnetisch weld loopt. Een klassieke waterontharder haalt de stoffen die je water hard maken eruit ( kalk, magnesium, ijzer,mangaan,..) en geeft je zacht water. Volgens Test Aankoop is dit de enige effectieve manier van waterontharding.

De reden van de populariteit van magnetische waterontharders zit in het prijsverschil. Deze toestellen zijn vaak veel goedkoper dan een klassieke waterontharder op basis van zout.

Vragen of meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.