Is een waterontharder milieuvriendelijk?

Het korte antwoord is: ja, maar. Is een waterontharder milieuvriendelijk? Ja, maar. Waterontharders hebben positieve effecten op het milieu maar ook 1 negatief effect.

waterontharder milieuvriendelijk

Het negatieve effect van een waterontharder op het milieu

Waterontharder halen kalk uit het water door het water over harsen te laten lopen. Deze harsen binden de kalk aan zich. Na een tijd zijn de harsen verzadigd en nemen ze geen kalk meer op. Ze worden geregenereerd door ze met zout water te spoelen. De harsen laten de kalk los in zout water. Deze zoute spoeling met het losgelaten kalk wordt dan afgevoerd naar de riolering.

Het afvoeren van zout water naar het rioleringsstelsel is het negatieve effect op het milieu van een waterontharder. Elke waterontharder doet dit. Maar, sommige waterontharders zijn veel zuiniger dan andere.

Delta waterontkalkers behoren tot de zuinigste en efficiëntste toestellen op de markt. Ze hebben dan ook een kleiner negatief effect op het milieu.

De positieve kanten van een waterontharder voor het milieu

Veel van de voordelen van waterontkalking zijn ook goed voor het milieu.

  • Huishoudtoestellen gaan langer mee omdat ze niet verkalken.
  • Gedaan met verstopte leidingen, kranen, douchekoppen.
  • Verwarmingselementen verkalken niet meer waardoor ze efficiënter werken en minder verbruiken.
  • Lager verbruik van verzorgingsproducten omdat zacht water, zacht is voor huid en haar.
  • Lager verbruik van kuis- en was- en onderhoudsproducten.
  • Kledij en linnen gaan langer mee.
Lager gebruik van onderhouds- en verzorgingsproducten.
Met een waterontharder heb je minder onderhouds- en verzorgingsproducten nodig.

Langere levensduur, minder chemische detergenten en lager energieverbruik zijn de milieuvriendelijke effecten van een waterontharder.

De balans

De voordelen voor het milieu van een waterontharder zijn veel groter dan de nadelen. Dat is duidelijk. Met een efficiënte waterontharder zoals een delta hoef je je nooit zorgen te maken over het milieu.

Is een waterontharder milieuvriendelijk? Een kritische noot

Maar, we willen eindigen met een kritische noot. Ons antwoord op “is een waterontharder milieuvriendelijk?” blijft ja, maar. Waarom? Omdat het de verkeerde vraag is.

Bescherming van je woning, van je sanitair en leidingen, van je toestellen, van je haar en huid. Besparen op onderhouds- en verzorgingsproducten. Dat zijn de redenen waarom je investeert in een waterontharder. Het ecologische aspect is een leuk extra voordeel.

Waarom hoor je tegenwoordig meer over waterontharders en het milieu? Omdat het hip is. Het is marketing. Begrijp ons niet verkeerd. Wij zijn blij dat onze samenleving meer zorgzaam omgaat met ons leefmilieu. Maar we zijn kritisch om waterontharders daar als wagonnetje aan te hangen.

Vragen of meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.