Welke ontkalker kopen: enkele of dubbele harstank? (deel 6)

Dit is het zesde deel in de reeks welke waterontharder kopen.

Wat zijn harstanken?

Ontkalkers werken op basis van harsen die kalk aantrekken (binden). Eens een bepaalde hoeveelheid leidingwater verwerkt is, zijn de harsen verzadigd en moeten ze gespoeld worden met zout water. Een regeneratie of spoeling kan bij sommige merken makkelijk een uur duren. Hierna staan de harsen weer klaar om kalk te binden. Elke ontkalker heeft minstens 1 vat met harsen.

Het probleem met een enkele harstank?

Ontkalkers met een enkele harsfles hebben een nadeel. Op het moment dat er gespoeld moet worden, levert de ontkalker geen zacht water meer. Om dit op te lossen zijn er een aantal opties:

  1. Uitstellen van de spoeling. De spoeling vind ’s nachts plaats als er geen waterverbruik is. Nadeel hiervan is het uitstellen. De ontkalker zal systematisch te vroeg spoelen. Meestal zal een regeneratie plaatsvinden voor het nodig is waardoor er meer spoelwater en zout verbruikt wordt. Het kan ook gebeuren dat je een grote piek hebt in je verbruik waardoor je ontkalker verzadigd raakt maar niet zal regenereren tot ’s nachts. Tot dan zit je met andere woorden met hard water.
  2. Onmiddellijke snelle spoeling. Dit is voor de meest ontkalkers geen optie omdat een regeneratiecyclus makkelijk een uur duurt. Sommige ontkalkers (de compacte modellen zoals delta) werden geoptimaliseerd. Door kleinere, homogene (zelfde grootte) harskorrels te gebruiken, kan je met een kleine hoeveelheid harsen meer ontharden. De massa hars is veel compacter waardoor ook veel minder spoelwater nodig is en de spoeling veel sneller verloopt. Dit is een oplossing die delta ontkalkers hebben (delta simplex reeks): eens verzadigd is er geen uitgestelde maar een onmiddellijke spoeling die ongeveer 15 minuten duurt. De voordelen: de spoeling vind plaats exact op het moment dat ze nodig zijn en de spoeling is zeer kort. Het nadeel: je hebt 15 minuten geen zacht water.
  3. Dubbele harstank: een ontkalker met dubbele harstank vind je enkel bij de volumetrische, compact modellen zoals delta. Op het moment dat de eerste harstank verzadigd is en deze begint te spoelen (volumetrisch) neemt de tweede harstank het over en blijf je zacht water hebben. Voordelen: je hebt 24 uur op 24 zacht water en je hebt een zuinig toestel dat nooit te vroeg of te laat spoelt. Nadeel: geen.

Opmerkingen

Waarom hebben volumetrische ontkalkers dan niet allemaal een dubbele harstank? 2 redenen:

  1. Omdat er situaties zijn waarin de compactheid van de ontkalker absoluut primeert, vb de ontkalker moet in een kleine ruimte geplaatst worden. Een ontkalker met een enkel harsvat is veel kleiner. De delta simpex compact is het kleinste toestel op de markt.
  2. Een ontkalker kopen met enkele harstank is goedkoper.
ontkalker kopen: enkel harsvat
Delta Simplex Unit: de meest compacte ontkalker op de markt met enkel harsvat.

Piekcapaciteit

Er is nog een tweede reden voor een dubbele harstank: piekcapaciteit of de maximale hoeveelheid water die de ontkalker op een bepaald moment kan ontkalken. Een ontkalker met een 2 harstanken heeft een hogere piekcapaciteit. Daarom zijn ontkalkers met een dubbele harstank beter voor huizen met een hoog waterverbruik. Bij delta ontkalkers is de piekcapaciteit bij de simplex serie (enkele harstank) 4 volledig openstaande kranen. Bij de delta duplex serie is dit 8 volledig openstaande kranen (behalve bij spoeling).

ontkalker kopen: dubbel harsvat
Delta Duplex Morava: dubbel harsvat voor hoge capaciteit.

Samenvattend: welke ontkalker kopen?

Wil je een ontkalker kopen, hou dan rekening met een toestel met 1 of 2 harstanken. De meest ontkalkers hebben een enkel harsvat en werken met uitgestelde of tijdsgestuurde spoeling. Het nadeel daarvan is dat de ontkalker altijd te vroeg of te laat spoelt. Dit levert een verhoogd spoelwater en zoutverbruik op of hard water terwijl je wacht op de spoeling.

Volumetrische ontkalkers zoals delta zijn geoptimaliseerd om een zeer korte spoeling te hebben en spoelen op het moment dat ze verzadigd zijn. Toestellen met een enkel harstank zoals de delta simplex serie leveren tijdens de 15 minuten durende spoeling geen  zacht water. Toestellen met een dubbele harstank zoals de delta duplex serie leveren continue zacht water en hebben ook een hogere piekcapaciteit.

Lees deel 7 in deze reeks: waterverzachters vergelijken op basis van verbruik.

Vragen of meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.