Waterverzachters vergelijken op basis van verbruik (deel 7)

Dit is het zevende deel in de reeks welke waterontharder kopen.

Verbruik van een waterverzachter gaat over verbruik van spoelwater en zout en in sommige gevallen ook elektriciteit. Om waterverzachters te vergelijken op basis van verbruik moeten we ook over het soort waterverzachter praten. Sommige toestellen zijn namelijk zuiniger dan andere.

Werking van een waterverzachter

Een waterverzachter haalt kalk uit je leidingwater door het water over harsen te laten lopen. Deze harsen binden de kalk waarna het kalkvrije water doorloopt. De harsen kunnen een bepaald aantal liter water ontkalken eer ze verzadigd zijn. Als ze verzadigd zijn, kunnen ze geen kalk meer binden.  Dan moet de waterverzachter regenereren. De harsen worden met zout water gespoeld waardoor ze de kalk dat ze hebben opgenomen terug loslaten. Dit zout water + losgelaten kalk worden dan afgevoerd naar de riolering. Hierna staat de waterverzachter klaar om terug je water te ontkalken.

Verbruik

Er zijn grote verschillen in het verbruik van spoelwater en zout tussen verschillende waterverzachters.

Waterverzachters van een vorige generatie zijn gebouwd om simpelweg te werken. Bij meer recente modellen werd een grote nadruk gelegd op zuinigheid en efficiëntie. Dit zijn de toestellen die volumetrisch werken en kleinere harsen van betere kwaliteit gebruiken. Hun werking werd geoptimaliseerd en hun verbruik ligt beduidend lager.

Delta toestellen hebben superieure harsen (een gepatenteerd ontwerp van Bayer) waardoor ze een hogere onthardingscapaciteit hebben. De harsen zijn ook homogeen (even groot) en zitten gecomprimeerd tussen 2 zelfreinigende filters. Dit wil zeggen dat er veel minder spoelwater nodig is (en dus ook zout) om deze harsmassa te regenereren! Dit zijn een paar van de factoren die delta waterontkalkers buitengewoon zuinig maken.

harsvat delta waterverzachters vergelijken verbruik
Schematische voorstelling van een harsvat van delta waterontkalkers.

Als we waterverzachters vergelijken is verbruik een belangrijke factor, zeker over een periode van bv 10 jaar. Zorg dus dat je met de kosten van zout- en spoelwaterverbruik rekening houdt!

Elektriciteit

Sommige waterontkalkers gebruiken elektriciteit voor sturing en aandrijving. Dit brengt een sluipverbruik aan elektriciteit met zich mee. Ze hebben ook een stopcontact nodig op de locatie van plaatsing en je kan problemen krijgen bij stroomuitval. Hou hier dus ook rekening mee.

Plaatselijke waterhardheid

Er zijn aanzienlijke verschillen in plaatselijke waterhardheid tussen gemeenten en zelfs tussen verschillende straten in dezelfde gemeente. Dit wil zeggen dat eenzelfde waterverzachter meer of minder hard moet draaien afhankelijk van de gemeente waar het toestel staat.

Niet alle toestellen zijn instelbaar om jouw plaatselijke waterhardheid. Als een toestel harder moet werken zal het meer moeten regenereren en dus ook meer verbruiken! Delta waterontkalkers zijn de enige volumetrische toestellen met een hardheidsinstelling. Dit wil zeggen, het zijn de enige toestellen die op jouw plaatselijke waterhardheid ingesteld kunnen worden.

Bovendien hebben sommige toestellen een beperkte onthardingscapaciteit. Dit kan een probleem zijn in een woning met een zeer hoge waterhardheid. Bv bij een lokale waterhardheid van 45 graden wil je een waterverzachter die krachtig genoeg is en niet één die bijvoorbeeld maar 30 graden kan ontkalken en je laat zitten met water van 15 graden waterhardheid. Vraag de maximale onthardingscapaciteit van een toestel na. Delta toestellen kunnen 60 Franse graden tot 0.3 Franse graden ontkalken.

Besluit: verbruik waterverzachters vergelijken

Bij het vergelijken van waterverzachters is verbruik een belangrijke factor. Weet dat de kleinere, volumetrische waterverzachters zuiniger zijn. Over een periode van 10 jaar gaat het over honderden euro’s!

Lees deel 8 in deze reeks: merken waterontharders vergelijken.

Vragen of meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.