Om kalk uit het water te halen gebruiken waterontharders harsen die de kalk aan zich binden. Eens de harsen verzadigd zijn, moeten ze geregenereerd worden. Dit gebeurt door een spoeling met zout water. De harsen laten de kalk los in de spoeling en het zout water wordt afgevoerd naar de riolering.

Maar, hoe weet het toestel nu wanneer de harsen verzadigd zijn en ze geregenereerd moeten worden? Bij sommige waterontharders wordt dit met een timer ingesteld. Om de zoveel tijd gaat het toestel dan spoelen, bv. 3 dagen, 7 dagen, …

Maar, stel dat de timer is ingesteld op 3 dagen en u gaat in die periode heel veel water verbruiken. Dan loopt u het risico dat de harsen reeds verzadigd zullen zijn, lang voor de timer aangeeft te spoelen. Met andere woorden, dan zal uw water niet meer onthard zijn.
Ook het omgekeerde is mogelijk. Stel dat u in de periode heel weinig water gebruikt. Dan zullen de harsen nog lang niet verzadigd zijn maar worden ze wel gespoeld. Gevolg, zout- en waterverspilling.
U kan dit vergelijken met het vervangen van olie in uw wagen. De olie moet vervangen worden om de 10.000 tot 15000 kilometer, niet om bv. de maand.

Daarom zijn er waterontharders met volumetrische werking. De waterontharder gaat regenereren als er een bepaald volume water verwerkt is.

Bij onze Delta waterontharders wordt de hardheid van het water ingesteld op het toestel (hardheidsinstelling). Het toestel kent dan de hardheid van het water en meet zelf het volume water dat het verwerkt.  Op basis van deze twee parameters gaan onze Delta toestellen weten wanneer de harsen verzadigd zijn en regeneratie nodig is.

Kortom, waterontharders met volumetrische werking regenereren wanneer het nodig is en hebben zo een lager zout- en spoelwaterverbruik.