Bacteriën zijn eigenlijk legio aanwezig in ons water, maar we moeten een onderscheid maken tussen de bacteriën die het menselijk lichaam nodig heeft en schadelijke bacteriën, die de gezondheid kunnen bedreigen.

Vooral stilstaand water is een goed leefmilieu voor slechte bacteriën. Daarom is het belangrijk dat het toestel zich regelmatig spoelt. Wanneer u op reis gaat en het water zowel in de leidingen als in de waterontharder een lange tijd stilstaat, volstaat het de kranen een vijftal minuten open te zetten. Hierdoor zullen eventuele bacteriën samen met het besmette water wegspoelen.

Een tweede risico op bacteriegroei komt door contact met andere afvoeren, zeg maar wc, sifon,… Wettelijk is het momenteel verplicht de afvoer van de waterontharder niet meer in contact te brengen met andere afvoerkanalen, een luchtlaag moet aanwezig zijn in de overgang van de ene afvoer naar de andere. Op onderstaande foto kan je de afvoer met luchtinlaten linksonder zien.

De afvoer van de waterontkalker, niet rechtstreeks in conctact met riolering.

Te lang stilstaand water vermijden zal dus bacterievorming tegengaan.

Een tweede maatregel om bacterievorming tegen te gaan is desinfecteren van de harsen. Reinigen en ontsmetten van de harsen gebeurt door onze installateur bij het jaarlijks onderhoud.