Is er gevaar voor bacterievorming bij een waterontharder?

Loop je risico op bacterievorming bij een waterontharder? Het korte antwoord is neen, enkel als het water te lang stilstaat. We leggen dit verder uit.

Bacteriën en water

Er zitten bacteriën in alles om je heen, ook in je leidingwater en je eigen lichaam. We kunnen een onderscheid maken tussen goede bacteriën die je lichaam nodig heeft en slechte, die je gezondheid kunnen bedreigen. Deze slechte bacteriën gedijen goed in stilstaand water.

Waterontharder en bacterievorming

Er zijn 2 mogelijke vormen van besmetting in een waterontharder: lang stilstaand water en contact met afvalwater via de afvoer.

Water dat lang stilstaat kan een broeihaard worden voor bacteriën. Maar in de meeste huishoudens staat het water nooit stil omdat er constant water gebruikt wordt voor sanitair, toilet, koken, drinken. Geen stilstaand water betekent geen bacterievorming.

Als er lang geen normaal waterverbruik was omdat je bijvoorbeeld op reis was, laat dan je kranen een vijftal minuten lopen. Hierdoor verdwijnt het water dat nog in je waterontharder zat, samen met eventuele bacteriën. Opmerking, je water laten lopen is een goede tip ook al heb je geen waterontharder.

Contact met afvalwater is een tweede risico voor bacterievorming bij waterontharders. Het is wettelijk verboden om je leidingwater in contact te laten komen met afval- of rioolwater. Bij elke installatie van een delta waterontkalker gebruiken we daarom een open drain connection om dit te verhinderen. De open drain connection zorgt voor een luchtlaag tussen het leidingwater en de afvoer.

Delta open drain connection, odc
Open drain connection verhindert bacterievorming bij waterontharders.

Onderhoud

Helpt een jaarlijks onderhoud tegen bacterievorming? Neen. Een onderhoud gaat over de werking en van het toestel. Zolang er geen stilstaand water is of een besmetting door contact met afvalwater is er geen gevaar. Dit gevaar zou trouwens niet met een jaarlijks onderhoud verholpen worden.

Bekijk hier onze waterontharders voor huishoudelijk gebruik.

Vragen of meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.