Regeneratie waterontharder: wat is het en hoelang duurt het

Een regeneratie van een waterontharder is het proces dat een waterontharder doorloopt om met kalk verzadigde harsen te spoelen zodat ze terug in staat zijn kalk op te nemen.

Wat is een regeneratie?

Een waterontkalker haalt kalk uit het water. Ze doen dit door het water over harsen te laten lopen. Deze harsen binden kalk aan zich en het ontkalkte water loopt verder. Maar, na een tijd raken de harsen verzadigd en kunnen ze geen kalk meer opnemen.

Door ze met zout water te spoelen, laten de harsen de kalk los. Deze spoeling van zout water en kalk wordt dan naar de riolering afgevoerd. De harsen worden dan nog eens gespoeld met gewoon water om zout- en kalkresten te verwijderen.

Deze dubbele spoeling = regeneratie waterontharder. Na de regeneratie zijn de harsen terug klaar om kalk uit je water te halen. Waterontharders werken dus in cycli. De harsen nemen kalk op tot ze verzadigd zijn. Het toestel regenereert de harsen. De harsen beginnen terug kalk op te nemen.

Duur van een regeneratie?

Alle waterontharders moeten regenereren. Hoe en wanneer ze dit doen en hoelang een regeneratie duurt, verschilt van toestel tot toestel.

Delta waterontkalkers zijn 100% volumetrisch. Het toestel weet hoeveel kalk de harsen kunnen opnemen en staat ingesteld op je plaatselijke waterhardheid. Door het volume verwerkt water te meten, weet het toestel wanneer de harsen verzadigd zijn en dus een regeneratie nodig is. Toestellen van andere merken gebruiken andere stuursystemen.

na regeneratie waterontharder terug zacht water

Door het innovatief ontwerp en de superieure harsen van delta toestellen duurt een regeneratie slechts 15 minuten met een verbruik van 300 gram zout en 18 liter water. De regeneratie bij toestellen van andere merken kan tot 1.5 uur duren met een veelvoud aan verbruik omdat ze anders ontworpen zijn.

Besluit regeneratie waterontharder

Alle waterontharders werken in cycli. Eens de harsen verzadigd zijn moeten ze regenereren. De manier waarop een waterontharder regenereert verschilt van toestel tot toestel. Delta waterontkalkers zijn zuinig en duurzaam door hun innovatief ontwerp en kwalitatieve harsen.

Bekijk onze waterontharders voor huishoudelijk gebruik.

Vragen of meer info? Aarzel niet om ons te contacteren.